Anders And foran BLOX og Dansk Arkitektur Center

Tegninger: Flemming Andersen © Disney

Arkitektur på
Anders And’sk

Anders And er på besøg i København – og når den kendte and kommer på besøg, betyder det også, at noget af hovedstadens mest berømte arkitektur “oversættes” til tegneserie. Her på siden kan du gå på Anders And’sk arkitektur-opdagelse i København og resten af landet. Du kan også blive klogere på, hvad arkitektur egentlig er – og hvad det gør ved dig.

Har du løst arkitektur-ordgåden i Pengetanken? Klik på knappen herunder og se vores arkitekturleksikon, hvor alle ordene er forklaret.

BLOX og Dansk Arkitektur Center i Anders And

BLOX

Dansk Arkitektur Center bor i bygningen BLOX lige midt i København. Her kan du komme ind og se udstillinger om arkitektur, være kreativ i arkitekturværkstedet og tage en 40 meter lang rutsjetur. Bygningen er ret moderne og skiller sig meget ud fra de gamle bygninger, som ligger rundt om den. Da BLOX blev bygget, skulle der bruges lige så meget stål som da Eiffeltårnet blev bygget – lidt mere end 7.000 tons. Facaden på BLOX er lavet af grønt glas – det er nemlig meningen, at den skal passe sammen med Københavns grønne, irrede tårne.

Nationalbanken i Anders And

Nationalbanken

Man kan måske sige, at Nationalbanken er Danmarks sparegris. Joakim von And har sin pengetank. Danmark har Nationalbanken. Her sidder de mennesker, der arbejder med at holde styr på Danmarks penge. Bygningen blev tegnet af en meget kendt arkitekt, der hed Arne Jacobsen.

Axel Towers og Cirkusbygningen i Anders And

Axel Towers og Cirkusbygningen

Lige overfor Tivoli i København ligger Axel Towers. Den er sammensat af fem forskellige gyldne, runde tårne i forskellige størrelser med en lille byhave i midten. Cirkusbygningen ligger også her og har sit navn, fordi den blev brugt til cirkusforestillinger i gamle dage.

Hvad er arkitektur?

Medmindre du tager ud i ødemarken eller til Sydpolen, kan du ikke slippe for det. Arkitektur er over det hele. Det er loftet du kigger op i, når du vågner. Det er cykelstien, du bruger på vej til skole. Det er klasseværelset. Det er sportshallen, lygtepælene, legepladsen. Det er vinduet på dit værelse – og det du kan se, inden du trækker for om aftenen. Arkitektur er alt fra det mindste hus til den største megaby.

Derfor er det vigtigt, at arkitekturen er god. Og god arkitektur løser problemer. Det skaber plads til en hel familie, selvom hjemmet er lille. Det hjælper dig med at have det godt og lære noget i skolen. Det giver dig rammerne til at spille badminton eller håndbold. Og det giver trygge rammer, når din lillesøster eller lillebror bliver født.

For at kunne gøre alle de ting som arkitekturen skal, må arkitekter tænke sig godt om, når de skal bygge. Hvem skal bruge arkitekturen? Hvorfor skal de bruge den? Og hvad skal de bruge den til?

Kan arkitektur hjælpe klimaet?

Arkitektur sviner desværre ret meget. Meget af den forurening vi mennesker laver kommer fra ting, vi bygger. Derfor er det også arkitektur, der skal være med til at løse klima-problemerne. For eksempel kan arkitekter genbruge mursten, vinduer og trægulve fra gamle bygninger til at bygge nye huse. Arkitekter kan også genbruge hele bygninger i stedet for at bygge nye. Og arkitektur kan også hjælpe med at få mere natur i byerne med grønne parker og grønne haver på tagene eller altanerne.

Den Sorte Diamant i Anders And

Den Sorte Diamant

Den Sorte Diamant er en ret moderne bygning, der skråner ud over Københavns Havn. Det ser næsten ud som om, den er ved at falde i vandet. Den er bygget sammen med en meget gammel bygning – og tilsammen hedder de to bygninger Det Kongelige Bibliotek. Heldigvis må andre end de kongelige gerne låne bøger herinde.

Børsen i Anders And

Børsen

Børsen i København 400 år gammel – og den blev bygget da Christian d. 4 var konge i Danmark. Bygningen er nem at genkende. Den har nemlig et sejt tårn med drager, hvis haler snor sig op i et spir. I gamle dage brugte man Børsen til at aftale, hvad forskellige varer skulle koste.

Københavns Rådhus i Anders And

Københavns Rådhus

Rådhuset i København er over 100 år gammelt og ligger på Rådhuspladsen midt i København. På rådhuset sidder Københavns Overborgmester. Over rådhusets hovedindgang står en forgyldt figur af Københavns grundlægger, Absalon.

Oplev selv arkitekturen

Du kan bruge alle dine sanser:
Hvordan lyder det, når du går på gulvet? 👂
Hvordan dufter et træhus? 👃
Hvordan føles asfalt, når du rører den? 🖐️
Hvad smager en mursten af? 👅
Hvordan ser et gammelt kobberspir ud? 👀

Arkitektur er bygget af materialer

Her er nogle af de materialer, der er mest brugt:
🪟 Glas – gennemsigtigt og kan smadre.
🪵 Træ – giver varme og dufter godt.
🧱 Mursten – er stærke og gode at stable.
🔗 Metal – kan bære meget og kan bøjes.
🏢 Beton – er stærkt og nemt at forme.

 

Opgave:
Find skjulte arkitekt-ord i Pengetanken

Joakim von Ands pengetank er nok den mest markante bygning i Andeby. Vi har gemt 20 arkitektur-ord i pengetanken. Kan du finde dem alle?

Andens tidligere københavner-besøg

Arkitekturåret er ikke den første anledning, der har lokket Anders And til hovedstaden. Herunder kan du se kendt arkitektur fra nogle af hans tidligere besøg i København. Klik igennem galleriet nedenfor og se om du kan genkende alle stederne.

Sådan så det ud, da Anders-And-tegneren Flemming Andersen besøgte Dansk Arkitektur Center

Andre arkitektoniske perler fra Danmark – på Anders And’sk

Andre arkitektoniske
perler fra Danmark
– på Anders And’sk

ARoS,
Aarhus

ARoS er et museum for moderne kunst. Bygningen er ret let at kende – også på afstand. I bunden er den er lavet af mursten, men på toppen sidder en stor cirkel i glas, som har alle regnbuens farver og kan ses langvejs fra. Man kan gå derop, når man besøger museet.

Utzon Center,
Aalborg

Utzon Centeret er lavet til at vise udstillinger om arkitektur og design. Bygningen ligger ved havnen i Aalborg og har sit navn efter Jørn Utzon. Han var den arkitekt der tegnede bygningen. Han har også tegnet operahuset i Sidney, Australien, som er en af verdens mest kendte bygninger.

Alsik Hotel,
Sønderborg

Sønderjylland fik for få år siden et 19 etager højt hotel. Alsik Hotel er tegnet af danske arkitekter, som gerne ville have at hotellet blev bygget materialer fra Norden. De har især brugt meget træ indvendigt i bygningen. Det er et af de største hoteller i Danmark.

H.C. Andersens Hus,
Odense

I Odense ligger et helt nyt museum, som er lavet for at fortælle om H.C. Andersens eventyrlige verden. H.C Andersen selv var en fantasifuld mand, så derfor skulle bygningen også var det. Museet er tegnet af en arkitekt fra Japan, der hedder Kengo Kuma. Han er ret god til at tegne huse, der er fyldt med fantasi og leg.

Bølgen,
Vejle

Bølgen har en helt anden form end vi er vant til at bygninger har. Den er nemlig formet som (ja, rigtig gættet) bølger, der skvulper op på stranden. Den ligger tæt på fjorden, så de mennesker der har en lejlighed i bygningen, har en flot udsigt udover vandet.

Storebæltsbroen

Da Storebæltsbroen var færdig, var det en af verdens længste broer. Den er altså ret stor. Og så er den er ret vigtig, fordi den forbinder Sjælland og Fyn og gør det let for alle at komme fra den ene ende af Danmark til den anden. Formen på broen er blevet skabt i et samarbejde mellem både arkitekter, ingeniører og landskabsarkitekter.

Skovtårnet,
Sydsjælland

Skovtårnet er et 45 meter højt udsigtstårn midt i skoven. Formen på tårnet gør, at man halvvejs oppe i tårnet kan mærke træernes blade. På en klar og solrig dag kan man se helt til Sverige fra toppen af tårnet.

Dyk ned i flere artikler, videoer og lyd om arkitektur