Nykredit forelæsningsrække

Den 12. september 2012 var der dobbelt-op-forelæsning med det foregående års vindere af Nykredits Arkitektur- og Motivationspris, Cubo og jaja architects. De afholdte forelæsninger i rækken kan ses på Arkitektur-TV.

- inspiration, debat og læring

En af verdens største arkitekturpriser uddeles hvert år af Nykredits Fond til talentfulde danske arkitekter og arkitektvirksomheder. Få med Nykredits Fond og Dansk Arkitektur Centers forelæsningsrække indblik i, hvad den prestigefulde pris har betydet for de vindende arkitekter og arkitektvirksomheder.

Se forelæsningerne på Arkitektur-Tv.

Hvert år uddeler Nykredits Fond Skandinaviens største arkitekturpris til en eller flere personer, som i særlig grad - personligt eller gennem deres værker - har gjort noget særligt indenfor arkitektur, bygningskunst eller planlægning. Denne danske arkitekturpris kan sammenlignes med de førende internationale arkitekturpriser The Pritzker Architecture Prize og Mies van der Rohe Architecture Award.

Samtidig med arkitekturprisen uddeles Motivationsprisen til én eller flere talentfulde yngre arkitekter, som har gjort sig bemærket i arkitekturkredse.

 

16. maj 2012

Kjeld_Vindum_134.jpgDansk arkitekturhistorie igennem de sidste 25 år ved Kjeld Vindum

Se forelæsningen med Kjeld Vindum på Arkitektur-TV

 

 

 

5. juni 2012

Dan_Stubbergaard_134De nye prisvindere 2012

Se forelæsningen med Dan Stubbergaard fra COBE på Arkitektur-TV


 

 

 


12. september 2012

cubo_egaa_134.jpgDobbelt-op-forelæsning med sidste års vindere, Cubo og jaja architects.  

Arkitektvirksomheden Cubo vandt arkitekturprisen i 2011 med en projektportefølje, som demonstrerer, hvordan funktionalitet kan kombineres med oplevelser, æstetik og kunstneriske værdier. Cubo Architects er især kendt for de to hovedværker Egaa Gymnasium ved Aarhus og kulturcentret Nordkraft i Aalborg.


jaja_architects_134.jpgModtageren af Motivationsprisen i år 2011 var jaja architects, der blev belønnet for at være en globalt og strategisk nytænkende arkitektvirksomhed. De har ofte arbejdet med projekter på tværs af landegrænser. I 2007 fik arkitektvirksomheden sin første internationale anerkendelse i konkurrencen om Stockholms Hovedbibliotek, hvor de i et deltagerfelt på 1176 fik en fornem 4. plads.

Hør hvordan det er gået virksomhederne siden prisoverrækkelsen.

Tilmeld dig her

 

10. oktober 2012


stig_andersson_220.jpgDobbelt-op-forelæsning: SLA og Mette Lange (vinderne af Nykredits priser 2010)

I 2010 blev SLA arkitektprisvindere, bl.a. grundet byrumsprojekter på Frederiksberg og Sønder Boulevard i København, hvor funktionalitet kombineres med oplevelse, æstetik og kunstneriske værdier. Et af de seneste og nok mest kendte projekter herhjemme er elefantlandskabet i Zoologisk Have.

 

mette_lange_220.jpgMette Lange gjorde sig bemærket med bl.a. 'Moving Schools' i Indien, der var med på udstillingen "Fremtidens arkitektur er grøn" på Louisiana. Hun modtog motivationsprisen i år 2010. Begge vindere blev belønnet for at fokusere på foranderlige rum i byen, samt brugen af naturlige materialer og fleksible løsninger, der passer til omgivelserne.

Hør om vindernes videre udvikling af projekter og hverdag efter de modtog prisen.

Tilmeld dig her 

24. oktober 2012

entasis_134.jpgDobbelt-op-forelæsning: Entasis og Polyform (vinderne af Nykredits priser 2009)

Arkitektparret Signe og Christian Cold med arkitektvirksomheden Entasis vandt i 2009 Nykredits arkitekturpris. Entasis fik sit store gennembrud i 2007, da de vandt arkitektkonkurrencen om udviklingen af Carlsbergs nye bydel "Vores By" foran en række førende internationale arkitekter.
 

 

polyform_134.jpgPolyform var vinderne af Motivationsprisen i 2009. Den unge danske arkitektvirksomhed har gjort sig bemærket som en af de tre vindere af den prestigefulde internationale konkurrence om udformningen af Nordhavnen i København.

Begge prismodtagere vandt på baggrund af projekter, der udviste stor international konkurrencedygtighed, bygningsværker af høj arkitektonisk kvalitet og fokus på langsigtet, bæredygtig byudvikling. Virksomhederne vil den 24. oktober 2012 fortælle om deres erfaringer og udvikling efter de vandt priserne. 

Tilmeld dig her

 

 

21. november 2012

cebra_bakkegaard_220.jpgDobbelt-op-forelæsning: CEBRA og ONV Architects (vinderne af Nykredits priser 2008)

I 2008 vandt den unge arkitektvirksomhedCEBRA Nykredits Arkitekturpris, bl.a. fordi de gennem deres global inspirerede projekter formåede at bringe fornyet liv til den danske arkitekturtradition.
CEBRAs design af Bakkegårdsskolen i Gentofte og deres planer om at omskabe det tidligere Horsens Statsfængsel til en ny levende bydel blev nævnt i bedømmelsen.
 

soeren_ramussen_134.jpgMotivationsprisen gik til ONV Arkitekter, der formåede at omsætte en konkret vision om billige boliger i bl.a. København til en arkitektur, hvor boliger af høj kvalitet kunne bygges på fabrik. 

Virksomhederne vil den 21. november 2012 fortælle om deres erfaringer og udvikling efter de vandt priserne. 

Tilmeld dig her

 

 

Priserne uddeles på baggrund af en faglig indstilling fra Nykredits prisudvalg. Arkitekturprisen er på 500.000 kr, mens motivationsprisen er på 100.000 kr.

Sidst opdateret d. 17. november 2015

}