Bæredygtige Byer™

London: Olympisk park bygget af lokale genbrugsmaterialer

OL kommer til London, United Kingdom, i 2012. Opførelsen af den olympiske park bygger på principper om social og miljømæssig bæredygtighed. Et af de mange fremsynede miljøtiltag er at bruge materialerne fra nedrivningen på området til at opføre den nye olympiske park. Denne case beskriver OL 2012’s strategi for affaldshåndtering.

OL London 2012
OL London 2012

2012 OL faciliteterne bliver bygget i et af Londons mest underudviklede kvarterer, Lower Lea Valley. At bygge OL parken kan give en saltvandsindsprøjtning til kvarteret i form af nye transportmuligheder, job, nye boliger, en ny stor grøn park samt gode kultur- og sportsfaciliteter. Det meste af Lower Lea Valley består af forladt industri og dårlige boliger. Området er gennemskåret af tilgroede åer, elektricitetsmaster, veje, Londons metro og godstogtransport. Den olympiske park har som mål at bruge genbrugsmaterialerne fra nedrivningen og rydningen af dette område.

De tilstedeværende materialer kortlægges før nedrivningen sættes i gang, og materialetyper og mængder identificeres. Ud fra kortlægningen bliver der udarbejdet en detaljeret plan for affaldshåndtering på lokaliteten. Dette omfatter mål for genbrug af materialer og behandling af forurenede affaldsmaterialer. Et eksempel på genbrug af materialer i forbindelse med udviklingen af den olympiske park, er genanvendelse af træ. Man bruger tømmeret fra de træer der skal flyttes fra grunden til at bygge det olympiske anlæg. Desuden er der omkring 700 til 1000 ton af den såkaldte sten 'York Stone' og 300 ton granit brosten tilbage efter rydningen af området, som kan genanvendes til brolægning mm. Nedrivning af gamle sportsanlægning frigiver også mursten til brug i byggeprojektet.

 London Olympiade Park model, 13. marts 2008, Af Phillie Casablanca, Flickr, Creative Commons

At byggematerialerne er placeret på byggegrunden betyder at transport af byggematerialer reduceres kraftigt. 90 % materialerne (efter vægt) fra nedrivningen af eksisterende bygninger mv. vil blive genbrugt. 50 % af materialerne til at bygge den olympiske park med vil blive transporteret til og fra parken på vand eller togskinner. Den olympiske park designes sådan at de fleste konstruktioner og faciliteter kan bruges efter olympiaden er overstået. For at minimere affald når den olympiske park efter OL skal transformeres om til dens fremtidige anvendelse vil alle midlertidige faciliteter og strukturer blive designet med tanke på genbrug.        

"Idéen om 'affald' burde erstattes af ideen om 'ressourcer'. At smide det ud som affald er spild af penge og er et udtryk for manglende evne til at designe bæredygtige produkter og processer" [Red. oversættelse] (Girardet 2004:195). 
 

Det øgede fokus på bæredygtighed for bl.a. OL i London 2012 har medført en global efterspørgsel på mere viden og principper inden for bæredygtige begivenheder. I juni 2012 blev der lanceret en ny ISO (International Organization for Standardization) 20121, der er designet til at afhjælpe og specificerer kravene til et bæredygtig styringssystem for enhver form for begivenhed eller event-relateret aktivitet. ISO 20121 er udviklet af eksperter udvalgt fra 30 forskellige lande for også på den måde at få et internationalt sprog for bæredygtighed indenfor megaevent- og underholdningsindustrien. Den nye ISO skal være med til at sikre processen og udviklingen af bæredygtige løsninger ifht. f.eks. udvælgelsen af mødesteder, transport, genbrug, fødevare-strategi, samt kvalificere arbejdet gennem uddannelse beskæftigelse og erhvervsudvikling.

Læs også:
>> London: 2.2012 grøntsagshaver i 2012
>> Richard Burdett: The versatility of future cities
>> One Planet Living
>> London: Insekter i højden
 

Sidst opdateret d. 21. januar 2014

Kommentarer