Bæredygtige Byer™

Tipton: Tænk før du smider væk

Projektet ’Tipton – fokus på affald’(Tipton Litterwatch) i Sandwell, England, engagerer børn og unge i grøn affaldshåndtering og skaber et renere lokalsamfund. Områdets unge udfordrer fordommene om ’de unge miljøsyndere’ og viser vilje til at gøre en forskel. Med aktiv læring, kollektive affaldsindsamlinger og præmier til de bedste gør Tipton bæredygtig affaldshåndtering til en fælles sag.

Tipton_VP_top
Børn fra Victoria Park Primary School i 'Tænk før du smider væk'-projektet. Foto venligst udlånt af Tipton Litter Watch

Nogle forbinder umiddelbart dét at smide affald i naturen og på gaden med unge mennesker og hensynsløs adfærd. Det interessante ved Tiptons indsats mod affald er, at projektet 'Tænk før du smider væk' ikke kun gør de unge bevidste om og engagerede i at tage vare på deres omgivelser. Det er også med til at ændre offentlighedens opfattelse af de unge. Projektet viser, at byens unge er miljøbevidste og gerne vil være med til at gøre en forskel. I løbet af de sidste fire år har 20.000 unge i hele Sandwell regionen frivilligt deltaget i indsamlingen af affald.
 

'Tænk før du smider væk' er et aktivt undervisningsprogram om miljøbevidsthed for unge i alderen 5-16 år. Programmet består af lektionsplaner, arbejdspapirer, aktiviteter på og udenfor skolerne, økoworkshops, miljøkonkurrencer, udflugter, hvor de unge samler affald og en online læringshjemmeside. Undervisningen er tilrettelagt, så den engagerer både elever og lærere, og skaber øget bevidsthed om miljø, de lokale omgivelser og betydningen af en bæredygtig levevis både i skolen og derhjemme.

Indsamlede dåser. iStock foto

Hvert år siden april 2007 har Sandwell og Tipton afholdt Den Store Forårsrengøring, hvor frivillige indsamler affald i Sandwell. Indtil nu har i alt 12.500 frivillige i alderen 2-80 år i Sandwell - herunder 95 skoler, lokale grupper og virksomheder - samarbejdet om at indsamle 24,6 tons affald, blandt andet cigaretskodder, pizzabakker, dåser og bildæk, der lå og flød i området. 
 

For at bakke op om undervisningen og det praktiske arbejde har Tipton udviklet en konkurrence for skolerne, hvor der uddeles tre årlige priser til lærere, elever og forældre for at anerkende de bedst opnåede resultater i både klasseværelset og det omgivende samfund. Prisuddelingerne motiverer deltagerne til sammenhold og de fælles oplevelser skaber en legende tilgang til arbejdet med bæredygtig affaldshåndtering.

Projektet 'Tipton - fokus på affald' har kun to lønnede ansatte og består af et samarbejde mellem de unge, den offentlige sektor samt lokale og nationale virksomheder, blandt andet Community Recycling Venture, PC World og McDonalds. Sandwell arbejder sammen med de enkelte skoler på at udbrede projektet til hele området, der udover Tipton også dækker byerne Wednesbury, West Bromwich, Olbury, Smethwick og Rowley Regis.

"Som miljøminister, sætter jeg stor pris på jeres arbejdsindsats for at øge bevidstheden om affald og miljøproblemerne i forbindelse hermed, især jeres dedikerede arbejde, og det I har opnået med et lille team og et endnu mindre budget. Det er også glædeligt at læse om, hvordan Sandwell's unge spiller en aktiv rolle i forbedringen af livskvaliteten på deres skole og lokalområde(...)"
 

Hilary Benn MP, Miljøminister

Historien om Det Mørke West Midlands

Tipton var en af de vigtigste byer i det 19. århundredes industrielle revolution i Storbritannien og var engang en af de mest industrialiserede byer i det engelske West Midlands, også kendt som 'Black Country'. I 1800 var det ét stort landområde med en befolkning på ca 4.000, men allerede i 1870'erne var området tæt bebygget med kulminer, højovne og fabrikker og et befolkningstal, der nærmede sig 30.000 indbyggere.

Charles Dickens har i sin roman 'Nelly og hendes Bedstefar' (The Old Curiosity Shop) beskrevet, hvordan Det Mørke West Midland's skorstene "udgød deres pest af røg, tilslørede lyset og forurenede den melankolske luft". I det 19. århundrede havde Tiptons skorstene og andre byer i regionen ansvaret for en grad af forurening, der stort set ikke var set andre steder i verden.

Den dystre region Mordor, der optræder i JRR Tolkiens 'Ringenes Herre', er inspireret af Det Mørke West Midlands. På 'elversprog' betyder Mor-Dor 'det mørke (eller sorte) land'.

Ingeniør James Watt's første dampmaskine blev bygget i nærheden af Tipton i 1770'erne og blev brugt til at pumpe vand ud af kulminerne.

Meget har ændret sig siden da, og der ligger nu boligkomplekser på mange af Tiptons tidligere industriområder. Alligevel er indbyggerne i Det Mørke West Midlands stadig stolte af deres arv.
 

Sidst opdateret d. 21. januar 2014

Kommentarer