Bæredygtige Byer™

Hospital i Mexico City spiser smog

Hospitalet Torres de Especialidades i Mexico City har fået en flisebeklædt facade, som spiser smog svarende til hvad 8750 biler udleder hver dag. Det tyske firma Elegant Embellishments har udviklet en arkitektonisk dekorativ flise med navnet Prosolve370e, der kan reducere luftforurening i trafiktætte områder.

Mexico City hospital1
Mexico City Hospital. Foto: Elegant Embelishments.

Facaden er en del af en 20 milliarder investeringsplan, hvor Sundhedsministeriet i Mexico City satser på at bekæmpe byens svære smogproblemer og på infrastruktur med fokus på helbred. Den 2500 m2 store facade er valgt til hospitalet på grund af dens evne til at reducere forurening men også for facadens smukke visuelle udtryk. Den skal kunne huskes og samtidig markere byens udfordringer i forhold til forurening.

Teknologi

Flisen er beklædt med en fin overflade af titaniumdioxid, som aktiveres af sollys (UV lys). Når lyset rammer overfladen gennem smog-fyldt luft, sker der en kemisk reaktion, hvor det skadelige biprodukt af bilos, NOx, bliver neutraliseret og splittet op til CO2 og vand.

Denne kemiske behandling er brugt i andre byggematerialer som asfalt, cement og tagsten, men formen på Prosolve370e giver flisefacaden en ekstra dimension. Facadens mønster medvirker dels til en større flisebeklædt overflade og dels sænkes vindens hastighed, hvorved der bliver skabt turbulens. Sammen med overfladebehandlingen medvirker det komplicerede mønster til neutralisering af en væsentlig højere mængde smog, end hvis overfladen var flad.  

Mexico City hospitalProsolve370e-flise elementer

Facaden på Torres de Especialidades kan reducere luftforureningen i 5-10 år, hvorefter den kemiske overfladebehandling begynder at blive nedbrudt. Men løsningen på det problem er simpel - fliserne kan på ny spraymales med et lag titaniumdioxid og dermed reducere luftforureningen på ny.

De smog-reducerende flisekonstruktioner er mulige at placere på stort set alle bygningsflader, hvor der vil være størst effekt tæt ved tung trafik. Dette er ikke svært at finde i en af verdens mest forurenede byer, hvor Prosolve370e-kontruktioner kan være et skridt på vejen i bekæmpelsen af byens smogproblemer.  

1. maj 2013 / Af Nina Kirstine Busk

Sidst opdateret d. 3. februar 2014

Kommentarer