Bæredygtige Byer™

København: Verdens grønneste hotel

Umiddelbart er der ikke meget grønt over det 85 meter høje sortblanke hotel, Crowne Plaza Copenhagen Towers, i Københavns Ørestad. Men bag den strømlinede facade gemmer der sig en bygning, der sætter helt nye standarder for moderne grønt design, arkitektur og service. På hotellet ønsker de at vise, at en god forretning sagtens kan være miljøvenlig. Med Nordeuropas største bygningsintegrerede solcellepark, Danmarks første grundvandsbaserede klimaanlæg og badeværelsesprodukter af majs- og kartoffelstivelse, udgør hotellet en minimal belastning for miljøet. Og omverdenen har fået øje på Crowne Plazas succes. Hotellet har vundet flere anerkendende priser, senest er det i oktober 2010 kåret som verdens grønneste hotel.

Crowne_Plaza_i_Københavns_Ørestad
Crowne Plaza i Københavns Ørestad er netop kåret til verdens grønneste hotel. Foto venligst udlånt af Crowne Plaza Copenhagen Towers.

På Crowne Plaza Copenhagen Towers, der stod færdigt i 2009, bliver der i alle hotellets produkter, processer og tiltag, investeret i den nyeste og mest bæredygtige teknologi. Det bliver gjort ud fra en idé om, at det grønne aspekt vil komme til at spille en stadig større rolle i fremtidens markeder og at det derfor vil være rentabelt både nu og i fremtiden. Samtidig med at høj komfort og kvalitet er hotellets hovedprioritet er det igennem en lang række energibesparende tiltag lykkedes Crowne Plaza at sikre en CO2-neutral drift. Og hotellet vil hvert år dokumentere sin indsats og nye tiltag med et klimaregnskab.

110 meter nede i jorden, under Crowne Plaza, ligger Danmarks første grundvandsbaserede køle- og varmeanlæg. I anlægget mødes grundvand med luft og elementernes forskellige temperatur gør det muligt at køle hotellet ned om sommeren, lagre varmeenergi i undergrunden og genbruge det til at varme hotellet op om vinteren. Igennem VAV-ventiler i samtlige hotellets rum, kan man elektronisk regulere luftmængderne, og dermed temperaturen, i hvert rum individuelt efter behov og belægning. Køle- og varmeanlægget sparer op mod 90 % af energiforbruget til opvarmning og afkøling af hotellet.

"Energimæssigt er det helt unikke ved køle- og varmeanlægget, at det samme vand vi bruger til nedkøling om sommeren kan lagres og bruges til opvarmning om vinteren", bestyrelsesformand Copenhagen Hotel Management A/S, Sandeep Sander.

 

Crowne Plazas gæster kan hjælpe med at producere vedvarende energi. Foto venligst udlånt af Crowne Plaza, 3. maj 2010.

I hotellets sorte glasfacade er der integreret ca. 2.500 m2 ultratynde og højteknologiske solpaneler, der udgør Nordeuropas største, bygningsintegrerede solcellepark. Solcellerne, der sidder på alle hotellets solvendte ydermure og samtlige tagearealer, producerer 170.000 kWh om året - svarende til 55 parcelhuses årlige elforbrug. Desuden er der installeret intelligent styring af lys i alle hotelgange, der selvfølgelig oplyses af lavenergi lyskilder. Ligesom der er LED læselamper på alle værelser.

"Vi har udelukkende installeret lavenergi lyskilder, nyeste lavenergi induktionsteknologi i køkkenet, lavenergi IT udstyr - ja, selv håndtørrerne på gæstetoiletterne er valgt ud fra deres energiforbrug", direktør Crowne Plaza Copenhagen Towers, Allan L. Agerholm.

Udover selve hotellets bygningsdrift er hele hotellets indretning og udstyr også tænkt ud fra miljøhensyn. På badeværelserne er alt fra shampooflasken, badehætten, tandbørsten til skaftet på engangsskraberen lavet af bionedbrydeligt og genanvendeligt materiale baseret på majs- og kartoffelstivelse. I naturen vil produkterne opløse sig selv på 3 måneder, og de er selvfølgelig fri for parabener og allergifremkaldende stoffer. Der er installeret vandbesparende foranstaltninger overalt i bygningen. Hvor det er muligt er køkkenet bygget op omkring den seneste energibesparende induktionsteknologi og al madaffald kværnes og suges i en 1000 liter stor tank i kælderen.

Affaldstanken tømmes og fragtes til et biogasanlæg i Ringsted, hvor det omdannes til biogas. Restaffaldet bliver senere brugt til landbrugsgødning som så igen reducerer landbrugets forbrug af kunstgødning. Samlet set forventer hotellet årligt at have en CO2-besparelse på 1.373 ton. Hotellet lever op til danske krav for lavenergi Klasse II-bygninger og til EU's krav for "Green Building" certificering, og er det første hotel i Danmark, der har tilmeldt sig FN's Global Compact. Med lavenergiklasse II er energiforbruget reduceret til 42,6 kWh/år. Dvs. en besparelse på cirka 53 % i forhold til den traditionelle Energiramme BR08 for nyt hotelbyggeri.

Hotellets sociale profil

Ligesom med miljøet er Crowne Plaza gået alternative veje i rekrutteringen af hotellets medarbejdere. Sammen med Københavns og Hvidovre Kommuner har hotellet etableret et uddannelsesprogram, der giver nydanskere fra hele verden en direkte indgang til arbejdsmarkedet. Kandidaternes internationale baggrunde spænder fra iranere til cubanere, der ofte er højtuddannede, men alligevel tit har svært ved at finde et job. Gennemfører de et uddannelsesforløb med fag som International Hospitality samt en række kurser på Hotel- og Restaurationsskolen, garanterer Crowne Plaza efterfølgende et job på hotellet.

Pedalkraft skaber energi

Crowne Plaza Copenhagen Towers giver, som det første hotel i verden, sine gæster chancen for at producere miljørigtig strøm til hotellet og samtidig komme i form. Hotellet har installeret to el-producerende cykler, som hotellets gæster kan benytte sig af. Via en iPod, som er monteret på cykelstyret, kan gæsterne følge, hvor meget strøm, de skaber ved at træde i pedalerne. Fra juni 2010 kunne man desuden køre om kap med én af de cirka 2.400 solceller, der er installeret på Crowne Plazas facader. Som en ekstra gulerod kan alle, der producerer mere end 10 watt timer, nyde et gratis måltid i hotellets nordiske restaurant, der primært anvender lokale råvarer. Strømmen bliver lagret i et batteri på cyklerne og herfra ledt ind i hotellets hoved-elforsyning. En gæst i god form, der cykler 30 km i timen i 60 minutter, producerer cirka 100 watt timer elektricitet.

"Elcyklerne giver vores gæster en chance for at dyrke motion samtidig med, at de i bogstaveligste forstand skaber energi til hotellet. Og selvom sådan en cykeltur kan forekomme symbolsk i det store billede, så viser det her jo helt konkret, at vi alle sammen kan gøre noget for miljøet," adm. direktør for Crowne Plaza Copenhagen Towers, Allan L. Agerholm.

Crowne Plazas priser og initiativer

Crowne Plaza er bredt anerkendt for sit bæredygtige koncept. Allerede inden åbningen i 2009 modtog hotellet Byggesocietetets "Det Gyldne Søm" for det bæredygtige byggeri.

Efterfølgende har det 4-stjernede hotel modtaget Danish Business Travel Associations 'Anerkendelsespris' for hotellets bæredygtige indsats i forretningsrejselivet.
Senest blev Crowne Plaza i oktober 2010 kåret til verdens grønneste hotel ved EcoTourism Awards prisoverrækkelse i Sydney. Det var et enigt dommerpanel, der pegede på det københavnske hotel som et miljøbevidst eksempel for andre hoteller.

"Der er hård konkurrence om den anerkendelse, der ligger i EcoTourism-prisen, og det er første gang, prisen går til Danmark. Når det er lykkedes for os, tror jeg, det er fordi vores grønne tankegang går hele vejen rundt - fra de helt små ting til de store.", administrerende direktør for Crowne Plaza Copenhagen Towers, Allan L. Agerholm.

Desuden er hotellet blevet en del af FNs Global Compact initiativet, hvor virksomheder forpligter sig til at tage socialt og miljømæssigt ansvar. FNs Global Compact er verdens største fællesinitiativ for virksomheder, der tager ansvar for et bedre miljø, menneskerettigheder og arbejdsvilkår.

"Det er en måde at arbejde på, som vi mener alvorligt. Initiativets principper passer perfekt til vores værdier og til det arbejde, vi allerede er i gang med, så at tilslutte sig Global Compact er et ansvar, der er helt naturligt for os", administrerende direktør for Crowne Plaza Copenhagen Towers, Allan L. Agerholm.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014

Kommentarer