Bæredygtige Byer™

London: Oplev fremtidens bæredygtige byer i The Crystal

The Crystal - en af de mest bæredygtige bygninger i verden, med en tilhørende udstilling om fremtidens bæredygtige byer, har siden åbningen i oktober 2012 været en af hovedattraktionerne i det østlige London, England. Ideen med The Crystal er at ændre og udvikle folks holdninger, handlinger og viden omkring bæredygtighed.

The Crystal
Foto: thecrystal.org

The Crystal, der er konstrueret efter bæredygtige principper og med de nyeste teknologier, huser en af verdens største udstillinger om urban bæredygtighed formidlet til den brede befolkning.  

Udstillingen handler om bæredygtige byer med fokus på de tre megatrends - urbanisering, klimaforandring og demografiske ændringer. Over halvdelen af verdens befolkning lever i byer og udviklingen fortsætter i den retning. Mange af de teknologier, der skal bruges til bedre udnyttelse af vores ressourcer og en mere bæredygtig fremtid findes allerede. Men bæredygtige byer handler ikke kun om teknologier, det handler også om vores vaner og valg vi tager i hverdagen.

Eftersom regeringer og det internationale samfund endnu ikke har formået at skabe rammerne om en mere bæredygtig tilgang til klimaforandringer og fremtidens manglende ressourcer, tager private virksomheder i højere grad sagen i egen hånd, som det er tilfældet med The Crystal i Londons Royal Victoria Docks - bygget og initieret af Siemens. Udstillingshuset er etableret som et offentligt sted til gavn for både lokalsamfundet, hele byen og besøgende turister.

The Crystal insideFoto: Electrosonic.com

Koordinering af byens forskellige systemer

Udstillingen i The Crystal er opdelt i 10 temaer, med fokus på emner som f.eks. smarte bygninger, vores fremtidige sundhed, vand som livskilde og bydesign. At forstå sammenhængen mellem forskellige systemer og funktioner i en by, er afgørende, hvis man skal udvikle i en bæredygtig retning.

I sektionen 'Creating Cities', kan man spille et byspil, hvor man som 'City Manager', skal teste om man kan koordinere byens forskellige systemer, og på den måde opleve fremtidens udfordringer i form af f.eks. prioriteringer og hvordan alt påvirker hinanden. I udstillingen er der på den måde fokus på interaktion, læring og udforskning, således at de besøgende bliver inviteret til at teste og deltage i forskellige situationer og i udviklingen af byen.

Involvering af de besøgende

Netop inddragelse har stort fokus i The Crystal, hvor man bl.a. gennem undervisning, satser på at kunne ændre og udvikle folks holdninger, handlinger og viden omkring bæredygtige byer i det lokale område. Mere end 25 % af alle besøgende i udstillingen er børn fra de omkringliggende skoler, der deltager i undervisning i The Crystal. 10 % af de besøgende er fra Newham, bydelen omkring The Crystal, og halvdelen af alle, der kommer forbi udstillingen, er fra London.

Partnership Manager i The Crystal Michael Stevns udtaler til Bæredygtige Byer, at undervisning fortsat vil være et stort fokus i den bæredygtige udstilling. Fremtidens mål er at bygge videre på de nuværende resultater og fortsætte med at være en del af regenereringen af Royal Victoria Docks. The Crystal skal være et sted, der konstant følger den urbane og teknologiske udvikling. Samtidig skal bygningen i høj grad fortsætte som et læringsunivers og mødested for lokalsamfundet.

The Crystal building

Bygningen blev designet til at kunne opnå certificeringsniveauerne BREEAM Outstanding og LEED Platinum, og i starten af 2014 modtog The Crystal så topvurderingerne i energieffektivt byggeri, der betyder at den færdigt byggede bygningen leverer som forventet ift. energibesparelse og -produktion.  

Læs også: 

København: Energibevidst FN by

Bristol inddrager borgerne i bæredygtig byudvikling

27. august 2014 / Af Nina Kirstine Busk

Sidst opdateret d. 10. september 2014

Kommentarer