Bæredygtige Byer™

Manchester: Byggeri skal sikre CO2-reduktion

I et ældre industriområde i Manchester, England, er ambitionen at skabe en moderne bydel, hvor de tidligere industriarealer hænger bedre sammen med de omgivne byområder. The Green Building stod som det første byggeri færdigt i 2005 og fungerer i dag som et vartegn for bydelen. Bygningen er udelukkende bygget af miljøvenlige materialer og har integreret en række miljøtekniske løsninger, der blandt andet skal sikre en markant CO2-reduktion.

Visualisering_af_Macintosh_Village_beskaret_0
Macintosh Village med The Green Building øverst til venstre. Illustration venligst udlånt af Taylor Woodrow, Terry Farrell & Partners

The Green Building indeholder 32 boliger, en lægeklinik og en privat daginstitution med plads til 120 børn. Den 11-etagers bygning markerer sig i bybilledet med en karakteristisk arkitektur og vindmølle- og solfangeranlæg på taget. Bygningen er designet med en række miljøtekniske løsninger, der især skal hjælpe med til at sikre en CO2-reduktion på 60 % af, hvad en gennemsnitlig beboelsesejendom udleder.

The Green Building er bygget med et centralt atrium, der skaber naturlig ventilation og lysindfald i bygningen. Varm luft fra hver lejlighed strømmer ud i det centrale atrium og ved den varme lufts opstigning trækkes frisk køligere luft ind i lejlighederne. Computerkontrollerede vinduer på taget af atriummet regulerer luftgennemstrømningen.

Bygningen er formet som en cylinder, hvilket giver det mindste overfladeareal i forhold til beboelsesarealet. Store 3-lags termoruder på bygningens sydside maksimerer energiudbyttet fra solindstråling, mens mindre vinduer på nordsiden modvirker unødig afkøling. Sammen med genanvendelig isolation giver atrium, bygningens cylinderform og termoruder en optimal termisk effektivitet og et minimalt energispild til opvarmning.

The Green Building, 18. februar 2007 af Terry Wha, Flickr Creative Commons

Solfangere på taget sikrer gulvvarme og varmt vand i lejlighederne, mens en 2,5 kW vindmølle supplerer bygningens energiforsyning. Der er opstillet affaldssorteringsfaciliteter for at maksimere genanvendelse for bygningens beboere og der arbejdes på mulighederne for kompostering. Alle lejligheder er udstyret med vandbesparende apparater og badekar er udskiftet med brusebad.

I byggeriet af The Green Building har man udelukkende anvendt miljøvenlige byggematerialer. Bygningen er blevet fremhævet som et foregangseksempel inden for bæredygtigt byggeri, hvilket er blevet markeret med Civic Trust prisen - en af landets højeste udmærkelser inden for arkitektur og planlægning. Bygningen regnes i dag for at være et af Englands mest avancerede bæredygtige byggeprojekter.

 

Sidst opdateret d. 21. januar 2014

Kommentarer