Bæredygtige Byer™

West Vancouver: Det grønne samlingspunkt

Gleneagles kvarterhus (eng. community centre) kombinerer innovativt grønt design med sund fornuft for at skabe et fælles rekreativt anlæg for indbyggerne i West Vancouver, Canada. Udover at være et yderst populært tilbud er kvarterhuset også anerkendt for sin innovative arkitektur med fokus på energieffektivitet og brugervenlige løsninger. I 2008 blev Gleneagles kvarterhus desuden hædret med ’generalguvernørens’ anerkendte arkitekturpris for sin innovative og sammenbindende arkitektur.

sal_glas_top2
De åbne glasvægge giver sammenhæng mellem husets aktiviteter. Foto venligst udlånt af Patkau Architects, James Dow, RAIC, 2005.

Da Gleneagles kvarterhus stod færdig i foråret 2003, var det som flagskib for West Vancouvers ambitiøse politik for kommunens bæredygtige udvikling. I byggeprocessen blev der anvendt en holistisk tilgang, hvor strukturelle, mekaniske og energimæssige foranstaltninger er tænkt sammen. Målene blev nået igennem anvendelsen af de nyeste og mest avancerede principper for energibesparelser og miljøbeskyttelse. Resultatet er en bygning, der giver et sundt og behageligt miljø for de besøgende og samtidig minimerer bygningens påvirkning af det omkringliggende og globale miljø.

På husets ca. 2.130 kvadratmeter finder man blandt meget andet en stor gymnastiksal, et alt-muligt-rum, en café, et fitnesscenter og et område til børnepasning. Huset er bygget i tre niveauer for at minimere bygningens økologiske fodaftryk. Med sin placering på en bakkeskråning har de større indendørs rum på alle etager dog direkte adgang til et udendørsareal. Gymnastiksalen, der har ca. 12 meter til loftet med træbjælker og naturligt lysindfald, er åben igennem alle tre etageniveauer og fungerer som bygningens samlende enhed. Glasvægge mellem de forskellige rum og funktioner giver visuelle forbindelser, så det indvendige af kvarterhuset er domineret af de mange sideløbende aktiviteter, der udgør bygningens sociale liv.

"Det vertikale snit af gymnastiksalen står i kontrast til de mere intime og små rum i lobbyen, fællesområderne og motionsrum, hvilket giver en stærk synlig forbindelse mellem alle dele af bygningen", Jury ved generalguvernørens arkitekturmedalje, John Mcminn.

Ingeniører og arkitekter har arbejdet tæt sammen for at skabe en bygning med et energieffektivt og behageligt indvendigt miljø. Udover at bygningen drager fordel af sine naturlige omgivelser til at sikre naturligt lys og ventilation, var det den første offentlige bygning i Nordamerika, hvor der blev installeret et termoaktivt varme- og kølesystem - det schweiziske 'Batiso'-koncept (Bâtiment Isotherme). Rørlægning er indlejret i bygningens betonelementer, så opvarmet og afkølet vand kan passere igennem betonen. På den måde fungerer vægge og gulve som varmelagring og varmepumpe der absorberer, lagrer og frigiver varme. Bygningen har derfor et yderst stabilt indeklima med konstante temperaturer uanset det ydre klima.

Gleneagles kvarterhus set fra toppen af bakken. Foto venligst udlånt af Patkau Architects, James Dow, RAIC, 2005.

Den termiske energi i systemet bliver leveret af et bæredygtigt jordvarmeanlæg med en vand-til-vand varmepumpe. Anlægget er placeret under kvarterhusets tilstødende grusbelagte parkeringsplads. Bygningens generelle energiforbrug er desuden målt til at være ca. 60 % lavere end en konventionel bygning på samme størrelse. Det reducerede energiforbrug giver lave driftsomkostninger gennem bygningens levetid og reducerer CO2-udledningen. De elektriske installationer i bygningen er, udover at have en kapacitet på ca. 40 % af det almindelige, alle integreret i bygningens arkitektur. Således er det elektriske system småt og ofte stort set usynligt for bygningens brugere.

"Byggeholdet kiggede på en bred vifte af materialer til taget, men træ var den overvældende prioritet blandt konsulenter, klienten og offentligheden. Træ blev bl.a. valgt for dets omkostningseffektivitet og bidrag til projektets bæredygtighed", Medarbejder hos Patkau arkitekter, Davis Shone.

Udover at beskytte mod vind og vand har taget på Gleneagles kvarterhus flere andre funktioner. Bygningens tag, der er ca. 20 meter i højden, kombinerer spær i laminat, åse i hårdt træ, præfabrikeret træ og krydsfinerplader i en struktur, der er både elegant, økonomisk og æstetisk. Udover at taget er bygget for at understøtte bygningens minimale energikrav til opvarmning er dele af bygningens ventilationssystem integreret i tagets paneler, hvilket tillader en naturlig ventilation. Samtidig har taget en struktur der sikrer et behageligt akustisk niveau i bygningen. Regnvand bliver ledt fra taget direkte til grusbelagte områder hvor naturlig filtrering er mulig og kloakkerne bliver på den måde skånet. Til taget er anvendt lokalfremstillede og -forarbejdede træarter som f.eks. Douglasgran for at nedsætte energiforbruget i byggeriet.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014

Kommentarer

}