Bæredygtige Byer™

Barcelona: Førende i solenergi

En bæredygtig bekendtgørelse i Barcelona, Spanien, stiller krav om, at der installeres solfangere i alle større nybyggerier. Målet er, at bygningerne selv kan opvarme 60 % af deres varmtvandsforbrug. Barcelona viser vejen for udbredelse af vedvarende energi – 20 spanske byer har allerede fulgt trop og EU har præmieret byens ambitiøse initiativer.

BarcelonaSolceller1_0
Solceller ved Port Forum, Barcelona, af Luca Vez, 24 feb. 2009, Flickr Creative Commons

Siden 2000 har alle nye bygninger og større renoveringsarbejder i Barcelona været pålagt at installere solfangere, der bruges til at opvarme størstedelen af bygningens eget varmtvandsforbrug. Det banebrydende er, at Barcelona med denne bekendtgørelse vover at stille regulære krav frem for at nøjes med valgfrie opfordringer.

På Barcelonas strandpromenade Forum Esplanade står et stort skulpturelt solcelleanlæg, der med en overflade på 10.500 m2 er et af Europas største. Her produceres energi til den offentlige energiforsyning, der medvirker til en årlig reduktion af byens CO2-udledning svarende til 440 tons. Fladen er sydvendt og tiltet i en vinkel på 35° for at maksimere effektiviteten. Pladens solceller anvender monokrystaller, som består af bittesmå siliciumskiver, der omdanner sollyset til elektricitet.

Med solceller på rådhustaget og ikke mindst anlægget på Forum Esplanade formår Barcelona at skabe sig en profil med fokus på solenergi som en del af byrummet. Solfangerne bliver især brugt til vandopvarmning og installeres derfor på store bygninger med et betydeligt forbrug af varmt vand, som for eksempel boliger og institutioner med store køkken-, vask- og badefaciliteter.

Solceller som juletræer i Barcelona, af jp. Ubiqua, 3 dec. 2008, Flickr Creative Commons

I 2002 stiftede kommunen Barcelonas Energi Agentur, der har til formål at udbrede en bæredygtig tilgang til miljø og særligt energiforbrug i byen. Energi Agenturets hovedopgave er at give kommunen, borgere og virksomheder mere viden om vedvarende energi og i øvrigt deltage i udviklingen af nye bæredygtige energiproduktioner. Agenturets væsentligste initiativer sker dog indenfor solvarme og solenergi.

Udbredelsen af solfangere er et skridt i den rigtige retning, men kan ikke stå alene. Kravet om at anvende solenergi er da også blot én af Barcelonas strategier for at nedbringe energiforbruget og øge produktionen af vedvarende energi. Byen støtter herudover teknologiudvikling, redskaber til måling og kontrol af energiforbrug samt oplysningskampagner.

Sidst opdateret d. 25. august 2014

Kommentarer