Bæredygtige Byer™

Boulder: USA’s første Smart Grid by

Overforbrug af energi, spidsbelastninger og strømnedbrud er en del af hverdagen i USA. I Boulder, Colorado, USA, har elselskabet Xcel Energy igangsat et pilotstudie, der muligvis er en fremtidig løsning på problemet. Byens energiforsyningsnet skal omdannes til et Smart Grid – et intelligent energinetværk - der ved hjælp af digital teknologi giver indbyggerne en helt ny mulighed for at følge med i og reducere deres energiforbrug.

Moonrise_over_Boulder_3_march_2007_By_Molas_Flickr_Creative_Commonscroped1
Udsigt over Boulder, by Molas, 3 marts 2007, Flickr Creative Commons

Xcel Energy, USA's største offentlige elleverandør, har sammen med samarbejdspartnere investeret $100 millioner i Smart Grid i Boulder. Systemet er i øjeblikket under opbygning. Første etape blev installeret i september 2010 og medførte at cirka 10.000 hjem i Boulders fik en intelligent elmåler, Smart Meter.

Det bærende element i Smart Grid er et bredbånds-informations-netværk, som er koblet på forsyningsnettet og forbinder udbyder og forbruger. Udbyderen Xcel Energy kan både holde øje med forbrug af energi i den enkelte husstand i det øjeblik, energien bliver brugt og samtidig kontrollere, om det komplekse distributionssystem fungerer optimalt; hvornår og hvor i byen, der evt. opstår problemer med elforsyningen. På den måde kan Xcel Energy være på forkant med potentielle strømnedbrud.

Ved hjælp af et Smart Meter - en intelligent elmåler - har forbrugerne adgang til et væld af informationer om husstandens elforbrug og kan gennem elmåleren kommunikere med udbyderen. På elmåleren kan den enkelte husstand følge med i, hvor meget strøm, der bliver brugt, til hvad og hvornår. Forbrugeren kan se, hvornår der bliver brugt mest strøm i resten af byen og kan time sit forbrug efter belastninger af elnettet.

Wires, by Ian Muttoo, april 18 2008, Flickr Creative Commons

Prisen på energi i Smart Grid'et varierer. Midt på dagen og først på aftenen, hvor efterspørgselen er størst, er den dyrest. Om natten, når der er mindre pres på nettet, bliver den billigere. Det er nødvendigt for elselskabet at benytte både vedvarende energi og fossile brændstoffer for at følge med efterspørgslen. For at øge energieffektiviteten og i højere grad udnytte vedvarende energi fra vindmøller kan forbrugeren for eksempel vente med at vaske og tørre tøj til om natten, hvor presset på nettet ikke er så stort, og hvor vedvarende energikilder vil være nok til dække behovet.

Der kan også være en økonomisk fordel for forbrugere i at investere i vedvarende energikilder til privat forbrug. Husstande med solceller på taget kan - hvis de på en solrig dag producerer mere energi, end de selv har brug for - sælge den overskydende energi til elselskabet via Smart Grid systemet og på den måde tjene penge på at producere energi til byen. Det samme kan ejere af hybridbiler. Har de et fuldt opladet batteri i bilen, kan de koble sig på, sende den opsparede energi ind i grid'et og få et nedslag på næste elregning.

I begyndelsen af 2009 besluttede den amerikanske regering at støtte udviklingen af det eksisterende elforsyningsnet med 4.6 milliarder dollars. Det er nu op til de enkelte stater at få Smart Grid implementeret og overbevise borgerne om dets mange fordele.

OPDATERING FEBRUAR 2011

Boulder's Smart Grid 'Bloody Nose' læs mere
 

Læs også: 

Mannheim: Smart City

Hvis du er interesseret i ny viden og inspiration om bæredygtig byudvikling og gerne vil opdateres med nyheder og foredrag med danske og internationale eksperter, så tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

 

2. december 2009 / Af Signe Cecilie Jochumsen

Sidst opdateret d. 18. juni 2014

Kommentarer