Bæredygtige Byer™

Liverpool: En CO2-neutral by i vækst

Algedyrkning i Liverpools enorme havnebassin skal gøre byen selvforsynende med CO2-neutral energi, skabe arbejdspladser og få den forfaldne havneby tilbage på sine fødder. Bio Port Energy Free City hedder projektet og er en vision om, hvordan en forladt industriby kan danne ramme for en ny bæredygtig virksomhed.

Algae-green_23_july_2007_by_xalamay1
Alger, foto af Xalamay, juli 2007, Flickr Creative Commons

Greg Keeffe er professor på afdelingen for Bæredygtig Arkitektur på arkitektskolen i Leeds, England. Han har lavet projektet Bio-Port Energy Free City, som er en vision om, at en ny biobrændselsindustri kan puste liv i Liverpool igen. Med et kæmpe produktionskredsløb af algedyrkning, glasproduktion, kvægbrug og drivhusbrug forestiller Greg Keeffe sig, at der kan skabes så store mængder gratis energi og bio-olie, at huse bliver varmet gratis op, transport i og omkring byen kører på bio-diesel, og Liverpool bliver CO2-neutral.

Ideen er at kombinere algedyrkning til biobrændselsproduktion med glasproduktion gennem genanvendelse af brugt glas. Liverpool's enorme havnebassiner skal bruges til at mime algers naturlige vækstbetingelser i dyrkningstanke af glas. Herefter dyrkes algerne til den tykke grønne biomasse kan fjernes fra overfladen og presses, så de naturlige olier udskilles. Olien forarbejdes til bio-diesel og kan bruges til stempler, der producerer varme og elektricitet - eller bruges som CO2-neutral brændstof til transport. Den færdige algeenhed producerer 150.000 liter bio-diesel per hectar per år, hvilket bliver til 900 millioner liter for hele energi-bruget.

Rendering af Bio-Port, venligst udlånt af Greg Keeffe

Ved at genbruge glas og bruge det til at bygge algetanke af, kan flere alger dyrkes og mere CO2-neutralt energi blive skabt. Denne energi bruges til at forarbejde genbrugsglas til flere tanke osv. På den måde kan Liverpool til sidst blive en gigantisk glasgenbrugsstation, hvor brugt glas bliver sejlet ind fra hele Europa og genanvendt. Når der er algetanke nok, kan det enorme overskud af CO2 -neutralt energi bruges til at producere det meget produktionsenergikrævende 'float glass', som bruges til alle moderne vinduer i dag. Måden glasset laves på giver det helt glatte overflader og en jævn tykkelse.

På græsarealer omkring havnen skal der være drivhuse til fødevareproduktion og marker til kvægbrug. Kvæget spiser restproduktet fra algerne, og gødningen fra kvæget kan bruges i drivhusene. Gasserne fra kvæget absorberes effektivt af algerne og omdannes til ilt.

En færdig Synergetic City producerer ren energi i rigelige mængder til byen og dens indbyggere. De forsynes hele tiden fra det konstant voksende algebrug, som både producerer enorme mængder CO2-neutral energi og fungerer som en stor carbontank, der bruger affaldsgasserne fra byen til den photosyntetiske vækstcyklus.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014

Kommentarer