Bæredygtige Byer™

Spanien: Sevilla - forgangseksempel for lagring af grøn energi

I december 2013 blev den spanske by Sevilla den første i Europa til at installere et nyt lagringssystem for vedvarende energi. Et lagringssystem, der gør det muligt for området, at lagre den overskydende energi fra bl.a. sol- og vindkilder og distribuere energien til husstande efter behov.

Lagring af grøn energi i Spanien_2
Foto: Red Electric de Espania (REE)

I projektet Almacena skal det 1 MW/3 MWh store batteri hovedsagelig lagre vedvarende energi som sol og vind, og batteriet skulle kunne forsyne 300 hustande med energi. Lagringssystemet, der er udviklet af det amerikanske firma A123 Energy Sollutions, blev installeret i december 2013 for det spanske forsyningsselvskab Red Electric de Espania (REE) i den lille by Carmona uden for Sevilla. Systemet er det første af sin slags i Europa, der er forbundet med elnettet.

Hvordan kan vi udnytte naturens ressourcer bedre?

Vedvarende energi er ikke konsistent eller vedvarende, med hensyn til mængden af energi der produceres, og tidpunktet det bliver produceret på. Dette giver udfordringer, når der eksempelvis produceres strøm fra vind eller bølger om natten, hvor vores forbrug er på et minimum. For at kunne udnytte den natlige producerede energi, har systemer som 'smart grid'-teknologier fokuseret på løsninger til at starte eksempelvis vaske og opvaskemaskiner om natten.

"Pumped-storage" er en anden måde at gemme energi på. Vand bliver pumpet op i et højere niveau, i perioder hvor der er lav efterspørgsel på energi, hvorefter vandet løber ned igen gennem turbiner, når der er høj efterspørgsel. I marts 2012 var dette den mest effektive metode til lagring af vedvarende energi, og på verdensplan blev metoden brugt i 99 % af de steder, hvor der blev lagret energi. Men disse metoder kan kun afhjælpe og styre vores forbrug til et hvis punkt. Metoder til at lagre vedvarende energi har derfor været efterspurgt. 

Lagring af grøn energi i SpanienFoto:Red Electric de Espania (REE)

Interessen for vedvarende energi øges

Et batteri, der gør at man kan lagre overskydende vedvarende energi medfører, at man udnytter naturens ressourcer bedre. Men det er også med til at øge interessen for investeringer i vedvarende energiløsninger, både for offentlige og private virksomheder. Batteriet, som en generel lagringsmetode, er blevet udviklet gennem mange år, men lagringsmetoden har indtil for få år siden været dyr og manglet væsentlig kapacitet.

Med Almacena projektet i Spanien har det spanske energiselskab dog vist, at det kan betale sig at investerer i den nye teknologi og dermed i byer og disses fremtid. Udviklingen af metoder og teknologier til at lagre vedvarende energi vil ikke blot komme de lokale brugere til gavn, men også på en større skala skabe en større sikkerhed og stabilitet, når det kommer til investeringer i fremtidens grønne energiformer, viser en rapport fra af US. Department of Energy. 

 

4. marts 2014 / Af Nina Kirstine Busk

Sidst opdateret d. 30. juni 2014

Kommentarer