Bæredygtige Byer™

Torraca: LED lys over byen

I 2007 tog den syditalienske by Torraca beslutningen om at erstatte alle glødepærerne i gadelamperne med lysdioder (LED). Lysdioderne får energi gennem tre solenergistationer, der sørger for at denne del af Torracas infrastruktur er 100 procent selvforsynende og kører uden om det almindelige elektricitetsnetværk. De 700 nye lamper, som hver består af 54 individuelle lysdioder, har resulteret i en besparelse på 70 procent i energireducering og vedligeholdelsesomkostninger.

LEDcity_640x375
Torraca oplyst af LED lys. Foto af Filadelfio Cammarano, venligst udlånt af ELETTRONICA GELBISON ©.

Torraca kommer af ordet 'turris', der betyder tårn. Byen er vokset omkring dets forsvarstårn, der stammer tilbage fra normannisk tid og voksede senere til også at omfatte et slot og et palads. Som mange gamle italienske byer er Torraca karakteriseret ved sine mange terrasser, stræder, porte og gårde. Disse unikke historiske omgivelser er nu oplyst af et nyt system af gadelamper, uden at byen behøver spendere unødig energi eller udgifter.

Borgmesteren og Torraca Kommune har valgt at fokusere på både beskyttelse af miljøet og bæredygtig udvikling ved at udvide omfanget af vedvarende energi og forbedre byens energieffektivitet. Dette førte i 2007 til at Torraca udskiftede hele byens udendørs lys til LED lysdioder. De i alt 700 nye lamper består af 54 individuelle lysdioder, der er samlet i en traditionelt udformet lanterne. Det italienske elselskab Gelbison Electronic har fået patent på konceptet, der kaldes Torracalampen.

Gadelamper med LED lysdioder. Foto af Filadelfio Cammarano, venligst udlånt af ELETTRONICA GELBISON ©.

LED belysning er mere effektivt hvad angår energiforbrug og udgifter end glødepærebelysning, da den energi man får ud i form af lys er langt højere end den mængde energi, der forbruges. Lysdioderne er mere holdbare og går ikke så let i stykker som almindelige glødepærer. "En gennemsnitlig pære er tændt to timer om dagen. Med det forbrug vil en LED lampe holde i 136 år. Hvis du køber et belysningsarmatur og kun bruger det to timer om dagen, vil det holde længere end dit hus. Det vil holde længere end dig," siger Mark McClear, chef for forretningsudvikling hos Durham, N.C., der producerer Torracas LED gadelamper.

LED gadebelysningssystemet skal bruge 35.000 watt. Denne energi kommer fra tre nye solcelleanlæg, der via fotovoltaiske (PV) paneler producerer 150.000 watts elektricitet. Torraca har i forbindelse med solcelleanlæggene også bygget en fabrik, der kan fremstille de fotovoltaiske moduler og forske i nye avancerede teknologier og infrastrukturer.

Universitetet i Napoli Federico II har tilsluttet sig Torraca som partner i et regionalt konsortium kaldet 'Cilento e Vallo di Diano'. Universitetet har oprettet en masteruddannelse i 'Miljømæssig og teknisk lovgivning i vedvarende energi' og en bacheloruddannelse i 'Samfundsvidenskab: international samarbejde for miljø og energi'. I dag tiltrækker Torracas brand 'LED City' både lokale og internationale besøgende fra en bred vifte af sektorer inklusiv entreprenører, kommunale ansatte, ingeniører, designere og forskere.

"At tvinge elektricitet gennem en glødetråd og varme den op til det punkt, hvor den udleder lys er frygteligt ueffektivt, omkring 95 procent ueffektivt. De bedste LED lysdioder er omkring 35 procent mere effektive", Mark McClear, Durham

Mere lys, mindre energi, mindre spild

LED belysning er langt mere effektivt end almindelig glødelamper. Det er med til at gøre brugen af vedvarende energi mere rentabelt. På nuværende tidspunkt er det dyrere at fremstille energi fra vedvarende kilder i forhold til fossile brændstoffer. Men eftersom man opnår et større energiudbytte gennem LED systemet, kan dette kompensere for udgiften til den dyrere vedvarende energi. På den trods af den større omkostning til både teknologien til solenergien og selve lysdioderne er resultatet på lang sigt et større udbytte for færre omkostninger, mere output fra mindre input, mindre spild, mindre vedligeholdelse og derfor færre udgifter på lang sigt.

Kritik af det 'kolde' lys

Designindustriens kritik af LED belysning går på, at lysdioderne udsender et 'koldt' lys. Dette kan dog vejes op af, at LED giver nye mulighed for at kontrollere lyskilden i forhold til lysstyrke, farvekombinationer og mønstereffekter. I Torraca kan hver gadelygte fjernstyres individuelt via internettet eller mobiltelefon.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014

Kommentarer