Bæredygtige Byer™

København er Europas grønne hovedstad i 2014

København har vundet EU-Kommissionens prestigefyldte pris European Green Capital som en anerkendelse af byens arbejde med at kombinere bæredygtige løsninger med vækst og livskvalitet. Det er blandt andet indsatsen for at få flere til at cykle, blive CO2-neutral i 2025 og være et levende laboratorium for nye grønne løsninger, der høster anerkendelse.

København er Europas grønne hovedstad 2014
Foto: Copenhagen Media Center, Kasper Thye

Ambitiøse byer

Byer spiller en afgørende rolle i forhold til at håndtere klimaudfordringerne og andre miljøproblemer nu og i fremtiden. Derfor uddeler EU-Kommissionen hvert år European Green Capital Award til en by, der arbejder vedholdende og ambitiøst for at blive grønnere. Med fokus på byens veludbyggede cykelkultur, rene havnebade og kontinuerlige bæredygtige planlægningsarbejde vandt København i år prisen foran 17 andre europæiske byer.

De bedste løsninger deles

Med udnævnelsen har København forpligtet sig til at være grøn rollemodel for byer verden over. Under overskriften 'Sharing Copenhagen' inviterer Kø­benhavn derfor resten af Europa til den danske hoved­stad i 2014, og opfordrer internationalt til at dele de bedste løsninger til, hvordan byer kan være med til at skrue ned for CO2-udledningen, løse trafikale ud­fordringer, sikre rent drikke- og badevand eller blive robuste over for fremtidens vejr.

Vækst og grøn omstilling

Udviklingen af den danske hovedstad tager afsæt i, at vækst, grøn omstilling og verdens bedste byliv kan gå hånd i hånd. I konkurrencen blev København vurderet på 12 indsatsområder, der spænder fra transport, over affald og biodiversitet til klima. Og byen fik flotte karakterer på stort set alle parametre.

Rent badevand, parker og naturområder gør byen mere værd og bedre at bo i. I dag kan man hoppe på hovedet i Københavns Havn, 96 % af københavnerne kan gå til et større grønt eller blåt område på under et kvarter, og nye storbyhaver kiler sig ind i byen. København har desuden sat gang i en historisk stor naturgenopretning, og der er flere stran­de på vej.

Cykler og CO2

Hver dag cykles der 1,2 mio. km i København, og dertil kommer tusinder af rejser med bus, tog, metro og til fods. København står midt i en historisk udvidelse af den kollektive trans­port, og der bliver investeret massivt i flere cykelstier. Satsningen bidrager til målet om at blive CO2-neutral i 2025. I 2011 nåede København, fire år før planlagt, delmålet om at reducere byens udledning af drivhusgasser med 20 % i forhold til i 2005-niveauet. Biomasse, flere vindmøller og miljø­rigtig gadebelysning er nogle af initiativerne bag reduktionen.

København er Europas grønne hovedstad 2014_2

Åbningskonference. Foto: Ursula Bach 

Mennesket i centrum

Byens udnævnelse blev i januar markeret ved en konference, hvor internationale eksperter og politikere svarede på, hvad der gør København værdig til titlen som Europas Grønne hovedstad. Her blev livskvalitet og indbyggernes mulighed for at deltage i bylivet fremhævet som hovedårsag til udnævnelsen.

"København har ledt vejen med planlægning, der har mennesket i centrum - og det kan man tydeligt se i byen i dag", forklarede George Ferguson, borgmester i Bristol under konferencen.

Byens indbyggere bliver også involveret i hovedstadens nye udnævnelse igennem arrangementer for københavnerne, konferencer, master classes, og guidede ture. Flere virksomhe­der, uddannelsesinstitutioner, organisationer og lokale kræfter står sammen med Københavns Kommune bag det brede program.

>> Oplev den grønne hovedstad gennem Dansk Arkitektur Centers 'grønne' søndagsture

4. marts 2014 / Af Maria Nørlyng Leal

Sidst opdateret d. 18. juni 2014

Kommentarer