Bæredygtige Byer™

København: Strandpark er byens rekreative oase

Med indvielsen af den nye Amager Strandpark er bølgeskvulp, beachvolley og picnicliv kommet tæt på indbyggerne i København, Danmark. Siden 1934 har københavnerne kunnet nyde fridagene ved den bynære Amager strand, men i 2005 blev området grundigt renoveret og den langt større Amager Strandpark anlagt. Strandparken har nydt stor succes siden sin åbning. Blandt andet har arkitekterne bag modtaget en hædrende pris for designet, samtidig med at strandparken på en solrig søndag bliver besøgt af op mod 70.000 københavnere.

Amagerstrand_top
Amager Strandpark, foto venligst udlånt af Hasløv & Kjærsgaard Arkitektfirma I/S.

Siden midten af 1970'erne har Københavns Kommune arbejdet med muligheden for at etablere en velfungerende strandpark ud mod Øresund. Den oprindelige Amager Strand, der har fungeret som bystrand siden 1930'erne, var for smal og havde for lav vanddybde. I dag står den ny strandpark færdig og strækker sig fra Badeanstalten Helgoland i nord til Kastrup Fort og Tiøren i syd. Strandparken består af strand langs Amager Strandvej, en lagune, en ny sandø og parkerne Tiøren og Femøren. Sandøen er 2 kilometer lang og lagunen bag er 400 meter på det bredeste sted. I alt har københavnerne fået 4,6 kilometer ny badekyst.  

I den nordlige ende af den ny sandø, tæt på Københavns centrum, er stranden oprettet som naturstrand med slyngede stier, brede sandstrande og lave klitter. I den sydlige ende er der anlagt en bystrand og -park med bred promenade, grønne arealer med plads til leg, boldspil og picnic samt en lille gæstehavn. I begge ender fører badebroer ud til gode svømmeområder. Lagunen mellem den gamle strand og den nye ø består af soppestrande til børn og en 1000 meter lang bane til svømmere og roere. Der er mulighed for at sætte en kajak i vandet eller at tænde bål på strandbredden.

Strandstation 5, foto venligst udlånt af Hasløv & Kjærsgaard Arkitektfirma I/S.  

I august 2005 stod 3 smukt forarbejdede træbroer over lagunen færdige. I syd er det muligt at køre over til øen i bil, mens de andre broer er forbeholdt gående og cykler. Midt på øen er der placeret rå betonbygninger, strandstationerne 1,2,3 og 5, med faciliteter som toiletter, brus og kiosk. Taget på strandstationerne kan bruges til udkigssted, hvor man kan få et fantastisk blik ud over de store skibe på Øresund, Øresundsbroen eller flyene, der lægger an til landing i Kastrup Lufthavn kun 2 kilometer væk. Lyse betonstier bugter sig igennem landskabet og forbinder strandstationerne. Alt er anlagt for at understrege den rå natur og oplevelsen af udsyn, luft og saltvand. 

Amager Strandpark er en såkaldt 'Blå Flag strand'. Det vil sige at strandparken gør en ekstra indsats for at beskytte hav- og kystmiljø, og samtidig forbedre strandens kvalitet for de besøgende. Og strandparken er fuld af dyre- og planteliv, både over og under vandet. Nogle af fuglene ved Amager Strand bor der hele året, mens andre besøger på bestemte årstider, hvor de finder deres mad på og ved stranden. Strandparkens fisk og frodige havplanteliv kan man se ved at dykke eller snorkle. Ved undervandsrevet lige nord for Pynten gemmer fiskeyngel sig mellem stenene, ligesom større fisk kommer til, både for at lægge æg og for at søge efter mad.  

Hele Amager Strandpark er fredet rekreativt område. Strandparken, der bliver anvendt året rundt, giver blandt andet mulighed for at surfe, flyve med drage, løbe, svømme, sejle kajak, spille fodbold, beachvolley, basketball, vinterbade og skate. I strandparken er der opsat mange aktivitetsredskaber og sportsklubber bruger stranden både til hverdag og stævner. Til midsommer er strandparken oplyst af bål langs vandet og københavnerne samles for at fejre Sankt Hans, grille og høre musik. Amager Strandpark er offentlig, og alle har lov til at bruge området hvor mulighederne er mange. Indbyggerne har taget strandparken til sig og på de store stranddage, specielt i weekender med over 25 grader, besøger op imod 70.000 mennesker strandparken. 

"Med (…) Amager Strandpark (…)er der skabt et enestående sted, hvor den formelle idræt mødes med det uformelle friluftsliv. Et sted, hvor det organiserede og det selvorganiserede blandes på overraskende måder i et smukt udført landskabsarkitektonisk anlæg, der har bevist sit værd på alle dage af året uanset vejret. Der er med Amager Strandpark sat en ny høj standard for kystudformning og byudvikling med idræt og kropskultur som omdrejningspunkt." Lokale- og Anlægsfonden ved tildeling af Idrættens Arkitekturpris til arkitektfirmaet Hasløv & Kjærsgaard.
 

Sidst opdateret d. 21. januar 2014

Kommentarer