Bæredygtige Byer™

Madrid: Grøn renæssance

Spaniens tætbebyggede og travle hovedstad Madrid er fuld af grønne åndehuller. Byen rummer blandt andet flere store parker, storslåede træalléer, prisværdige grønne bylandskaber, vertikale haver, søer med bådsejlads og et enormt udbredt naturområde. De grønne områder gør byen til et af verdens førende eksempler på det 21. århundredes ’grønne renæssance’. I 2010 har Madrid modtaget priser for sin grønne og beboelige profil fra både Monocle magazine og den prestigefyldte Green GOOD DESIGN™ Award.

Atocha_train_station_redigeret_by_Bjorn_Giesenbauer_251010_Flickr_top
Med sit eksotiske drivhus er Atocha togstation et tilløbsstykke for indbyggerne i Madrid. Foto Bjørn Giesenbauer 25 Oktober 2010, Flickr.

650 meter over havets overflade på et kontinentalplateau ligger Madrid som den højest beliggende storby i Europa. Byens gader er domineret af grøn beplantning og byens parker er i konstant og kontinuerlig vækst. Siden 1997 er de grønne arealer i Madrid vokset med 16 %. På nuværende tidspunkt udgør arealerne 8,2 % af byens samlede overfladeareal, hvilket betyder, at der i dag er ca. 16 kvadratmeter grønt areal til rådighed for hver enkelt indbygger. Et areal der langt overstiger det europæiske gennemsnit samt Verdenssundhedsorganisationen (WHO's) anbefalede gennemsnit på 10 kvadratmeter per indbygger.

Madrid har samtidig et af de højeste antal bytræer i verden. I 2005 havde byen 298.000 træer i det centrale byområde, kun overgået af Tokyo. I dag er der omkring en halv million træer i parker og langs veje. Mange af disse træer står i en af de centrale og mest attraktive grønne parker i Madrid - 'Parque del Buen Retiro'. Som en langstrakt og velanlagt grøn strækning udgør parken med sine skulpturelle haver, kunstige søer og snoede stier en værdsat grøn udflugtsmulighed fra den moderne metropol. Hovedstadens parker tjener dog mere end rekreative formål. I Madrid har man sikret muligheden for, at indbyggerne kan opleve og lære af naturen i de botaniske haver, museer og drivhuse spredt over byen.

Togstationen Atocha huser blandt andet en overdækket have med 4.000 kvadratmeter tropiske planter. Med sine mere end 500 plantearter og vandhuller med skildpadder og guldfisk er drivhuset blevet en destination for planteelskere. Parken Faunia fungerer som et kombineret naturhistorisk museum og zoo, der sigter på at være sjovt og lærerigt for især børn. Parken er inddelt i otte økosystemer fra tropiske regnskove til polarområder. I nærheden af parken Retiro ligger den idylliske botaniske have Real Jardin Botanico, der er fyldt med eksotiske og velduftende planter.

Forår i Calle de Bailen - endnu et af Madrids grønne åndehuller. Foto Mazzle278, April 2003, Flickr CC.

Mere end fire millioner biler kører ind og ud af Madrid hver eneste dag, og forurening fra trafikken lægger sig som en grå sky over byen på vindstille dage. Et af byens mange initiativer til at dæmme op for problematikken er at opretholde og udvide den grønne vegetation. Til eksempel bliver Casa de Campo, det største af alle Madrids grønne områder, kaldt for 'Madrids lunger' af den lokale befolkning. Sammen med skabelsen af fodgængerzoner i en lang række af den indre bys gader, blandt andet den populære Calle de Arenal, og lukningen af 40 hektar vejnet i Barrio de Huertas, skal de grønne områder bidrage til en renere luftkvalitet i Madrid.

Desuden er en sekskilometers strækning af M-30 ringvejen for nylig blevet lagt under jorden for at gøre plads til Parque de Manzanares i det sydvestlige Madrid. Parken består af et 500.000 kvadratmeter rekreativt område med fokus på den grønne beplantning og bliver af Madrids borgmester kaldt 'den gigantiske grønne løber'. Endelig har bystyret i Madrid et ønske om at mindske den belastning hovedstadens byudvikling udgør for det omkringliggende land, når byen ekspanderer til områder, der ikke tidligere har været berørt af byvækst. Madrids borgmester har derfor ambitiøse planer om blandt andet at genrejse 15.000 hektar skov i Madridregionen - 'Comunidad de Madrid'.

Madrid og dens priser

I 2010 blev Madrid blandt andet hædret for sin grønne satsning, da 'The Chicago Athenaeums' og 'The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies' tildelte byen den første af mere end 100 grønne designpriser - den såkaldte Green GOOD DESIGN™ Award.

"Grøn og velplejet er de ord, der bedst beskriver Madrid. Alle retninger du kigger i synes at være et postkort værdigt", udtaler Christian K. Narkiewicz-Laine, Museumsdirektør for The Chicago Athenaeum. Han understreger, at byen er en af de 'grønneste' i verden, hvilket ligger til grund for beslutningen om at tildele byen den eftertragtede grønne designpris i 2010.

Yderligere blev Madrid i 2010 udråbt til at være en af verdens 10 mest beboelsesvenlige byer i månedsmagasinet Monocles årlige indeks over 'Most Livable Cities'. Indekset over byens 'beboelighed' bygger på en ikke-videnskabelig undersøgelse af blandt andet klima, miljøhensyn, adgang til natur og byens urbane design.

Kontroversielt motorvejsbyggeri

Til trods for de mange grønne tiltag og den miljøvenlige profil i Spaniens hovedstad har en planlagt opgradering af motorvejen M-501 gennem den vestlige del af Madridregionen været uhyre kontroversiel og skabt stor debat. Miljøfolk hævder, at vejudvidelsen vil true 13 redebyggende spanske kejserørnepar samt ødelægge skovområder, der giver ly for 10 % af Spaniens truede arter heriblandt verdens mest truede katteart - den spanske los.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014

Kommentarer