Bæredygtige Byer™

New York: Fra højbane til park

I juni 2009 åbnede The High Line, et sammenhængende grønt parkforløb på konstruktionen af en tidligere højbaneforbindelse på Manhatten. Parken blev øjeblikkeligt en kæmpe attraktion. Anden sektion åbnede i 2011 og har givet New Yorks indbyggere en 2,3 km grøn rekreativ korridor. Højbanen, der var i drift indtil 1980, udfylder i sin funktion som park et stort behov for grønne områder i byen.

North-end
The High Line, foto venligst udlånt af Jesper Nørgaard Pagh

Det tidligere industriområde på det sydvestlige Manhattan har siden starten af 1930'erne været betjent af en højbaneforbindelse, der blev skabt for at mindske den jordnære godstransports fatale ulykker. Højbanen lukkede i 1980 og stod siden da ubenyttet hen. Lokale grundejere har arbejdet for banens nedrivning, mens en gruppe engagerede beboere, 'Højbanens Venner' (Friends of the High Line) siden 1999 har arbejdet aktivt på at få banen åbnet som et offentligt rekreativt område. 

I 2004 bevilligede New Yorks bystyre 50 mio. $ til at etablere the High Line. Parken åbnede sin første sydlige sektion i juni 2009 og kommer med tiden til at strække sig fra Kødbyen (the Meat Packing District) i West Village til 34. gade nær Javits Convention Center. Midtersektionen blev færdig i 2011 og en tredje sektion er påbegyndt. Til at designe parkforløb samt vælge beplantning står arkitekterne Diller Scorfido Renfro og landskabsarkitekterne James Corner Field Operations, der har fået hjælp til plantevalg af Piet Oudolf fra Holland.

Efter lukningen i 1980 blev banen lokalkendt for de tørketolerante græsser, engplanter og træer, der blomstrede i gruset under jernbanesporene. Den naturlige og oprindelige plantevækst er brugt som et centralt element i The High Line parkforløbet. Der er plantet 210 forskellige plantearter, hovedsageligt vilde engplanter, hvoraf størstedelen er amerikanske endemiske arter. De indbyggede bænke og andre konstruktioner er holdt i certificeret træ fra bæredygtigt forvaltede skovområder.  

Et nyt blik på byen, foto venligst udlånt af Jesper Nørgaard Pagh

Betonstier med stenpuds snor sig fra side til side gennem parkbevoksningen. Nogle gange som brede stier, andre gange forgrenet for at bløde betonelementerne op. For parkens brugere giver dét, at parken hæver sig over gadeplan, nye vinkler og udsigtspunkter i byen og over Hudson floden. 

High Line projektet er blevet modtaget overordentligt positivt og er i dag et af de mest yndede udflugtsmål i New York. Kombinationen af industriel arkitektur, parkbevoksning og smuk udsigt over byen og Hudson-floden tiltrækker både lokale og turister, der bruger parken til afslapning, frokoster og gåture. Populariteten afspejles også i besøgstallene; parken tiltrak mere end 300.000 gæster de første 6 uger. I weekenden besøges parken af op imod 20.000 mennesker.

Højbanens Venner

High Line parken var aldrig blevet til virkelighed, hvis det ikke havde været for engagerede borgere organiseret i gruppen Højbanens Venner (Friends of the High Line).  

I midten af 80'erne, hvor højbanen var truet af lukning, arbejdede togentusiasten Peter Obletz aktivt for banens bevarelse. Hans arbejde førte mange år senere til bevægelsen Højbanens Venner, der blev grundlagt af Robert Hammond og Joshua David i 1999. Begge var naboer til højbanen. Højbanens Venner fungerede som en græsrodsbevægelse, der arbejdede for at få banen åbnet som et offentligt rum til gavn for byens borgere.

I 2002, efter massivt arbejde, fik Højbanens Venner medvind og New York´s bystyre bakkede op om projektet. Siden har organisationen deltaget aktivt i alt fra valg af arkitekter og designteam til undersøgelser af, om High Line projektet er rentabelt.

Græsrodsbevægelsens arbejde og succes har inspireret mange aktive beboere i kvarteret omkring banen. I 2009 er mere end 30 større og mindre projekter i støbeskeen eller under konstruktion, alle igangsat af organiserede borgere.
  

Læs også: 

Curitiba: Den grønne hovedstad

København: Skt. Kjelds kvarter - det første klimakvarter

Hvis du er interesseret i ny viden og inspiration om bæredygtig byudvikling og gerne vil opdateres med nyheder og foredrag med danske og internationale eksperter, så tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

 

DAC& BOOKS/SHOP

17. november 2009 / Af Signe Cecilie Jochumsen

Sidst opdateret d. 18. juni 2014

Kommentarer