Bæredygtige Byer™

Theresienhöhe: En ny tæt og grøn bydel i München

Theresienhöhe er et tidligere messeområde i München, der er blevet omdannet til en tæt og grøn bydel. Da byens messeaktiviteter flyttede til det tidligere lufthavnsområde München-Riem, blev et område på 47,1 hektar tæt på centrum lagt øde. Dette gav mulighed for udvikling af et nyt bykvarter.

top2
Maximilian Dörrbecker Wikipedia Creative Commons

Theresienhöhe svarer i størrelse til cirka en tredjedel af München historiske centrum. Området har optimal tilslutning til det offentlige transportsystem og ligger 1 km fra hovedbanegården og 2,5 km fra Marienplatz, den centrale plads i hjertet af München. Området var kommunalt ejet, da byudviklingsprocessen gik i gang.

Strategien for Theresienhöhe var en gennemførelse af byens retningslinjer om 'kompakt-urban-grøn' byudvikling. Herudover en økonomisk bæredygtig realisering, som skulle generere overskud til at bygge byens nye messeområde. Via salg af fast ejendom lykkedes det at få solgt de fleste grunde. Projektet har været en økonomisk succes for München.

En samlet masterplan for Theresienhöhe blev udlagt i en international arkitektkonkurrence, som blev vundet af arkitekterne Steidle Partner og landskabsarkitekterne Thomanek Duquesnoy. Inden arkitektkonkurrencen blev områdets beboere inviteret til en idéworkshop om fremtidens Theresienhöhe. Resultaterne fra workshoppen blev en væsentlig del af konkurrencens idegrundlag. Målet for Theresienhöhe var at skabe en unik og selvstændig bydel, som var integreret med de omkringliggende byområder.

steidle architekten

En lang række krav og ønsker fra Thereisenhöhes naboer såsom skoler, faciliteter til børn og unge samt bedre offentlige byrum blev en del af områdets masterplan. Der blev afholdt talrige møder i projektets følgegruppe samt workshops og offentlige arrangementer i løbet af hele planlægningsfasen. Nogle af disse møder involverede ejendomsfinansieringsområdet og erhvervslivet. Den åbne planlægningsproces førte til resultater med en høj grad af accept - selvom ikke alle ønsker blev opfyldt. Metoden er i dag blevet en del af Münchens faste planlægningsprocedurer.

Theresienhöhe er i dag et tæt og grønt byområde med en blandet beboersammensætning og ejerforhold. Bydelen har 4-5000 arbejdspladser og 1400 lejligheder. 50 % af disse er lejelejligheder med offentlig støtte. Ca. 25 hektar af Theresienhöhes 47,1 hektar er offentlige arealer, hvoraf 11,2 hektar er grønne og offentlige rum.
 

Kompakt-urban-grøn
 

Det overordnede planlægningsgrundlag i München er Perspective München, byens strategiske udviklingsplan. Perspective München består af ti retningslinjer med mål for økonomisk, social, rumlig og regional udvikling. De 10 retningslinjer er baseret på samspillet mellem tre centrale elementer - kompakt, urban og grøn - der definerer fremtidens by.

Kompakt via pladsbesparende planlægning, tæthed defineret i forhold til det specifikke byområde og korte rejseafstande.
Urban via en varieret, dynamisk og blandet anvendelse.
Grøn via parker og legeområder tæt på boligkvarterer samt bevarelse af byens åbne rum.

Perspective München blev vedtaget i 1998 og har løbende gennemgået justeringer.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014

Kommentarer