Bæredygtige Byer™

Bra: Slow food - slow city

Cittaslow er et voksende netværk af mindre byer over hele verden, der arbejder hen imod at opretholde bylivets kvaliteter. Cittaslow bevægelsen er inspireret af Slow Food bevægelsen og er et oprør imod standardisering og masseproduktion. Målet er at beskytte miljøet, fremme lokale varer og produktion og opretholde det unikke i hver enkel by.

SlowFoodThera06676_MK_B
Slow food, Af Thera, Flickr, Creative Commons

Cittaslow, er italiensk for "langsom by" og er et internationalt netværk af byer som blev grundlagt i Italien i oktober 1999 på initiativ af Carlo Petrini. Cittaslow bevægelse har til formål at genopdage aspekter af byliv ved at skabe rum for det gode langsomme liv, hvor der er plads til tanker, et bæredygtigt miljø og kvalitets mad, musik og bygnings kultur. Konceptet drejer sig om at beskytte miljøet, om at fremme lokale varer og produktion og om at undgå den ensartethed, som rammer alt for mange byer i den moderne verden.

Brá, Italien, har omkring 30.000 indbyggere og er beliggende cirka 50 kilometer syd for Torino i en gastronomisk region kendt for blandt andet deres vine, trøfler og ost. Brá er en af de medstiftende byer bag Cittaslow bevægelsen som udsprang fra Slow Food bevægelsen, som har internationalt hovedkontor samt egen restaurant i Brá. Tidligere havde Brá en omfattende skoindustri, men i dag er den højst profilerede erhvervssektor 'Slow bevægelsen'.

Marked, 2. nov 2007, Af Rachel Black, Flickr, Creative Commons

Fem kilometer fra Bra centrum, åbnede i 2004 University of Gastronomic Science. Universitetet har som mål at videregive Slow Foods ideer om, at alle har en fundamental ret til god mad, forstået som lokal mad produceret på baggrund af lokale traditioner og af små lokale producenter. Der er fokus på årstidens lokalt producerede råvarer, på at bevare diversiteten i råvarer og i de hele taget på, at god mad er mad, der er produceret med minimal miljøbelastning.

Slow Food-bevægelsen er et modsvar på fast food-konceptet, en modstand imod masseproduktion og standardisering. Der skal være tid til refleksion og til at gå på opdagelse. Cittaslow bevægelsens blomstring har betydet at det økologiske landbrug er på vej frem i Italien. Målsætningen for Cittaslow byerne er at bekæmpe stress, støj, trafik samt at fremme bioarkitektur, produktionen af lokale produkter uden kemiske tilsætningsstoffer, beskytte de lokale traditioner og små butikker med gamle håndværksmæssige traditioner.

"Regeneration and re-use are priorities, rather than modernisation and redevelopment for the sake of change" Cittaslow Charter 1999

"A network of towns where quality of life is important" Cittaslow Charter 1999

Cittaslow bevægelsen har med tiden inspireret netværk uden for Italiens grænser. I 2009 havde 14 lande, bl.a. i Tyskland, Norge, England og Canada, mindst et officielt Cittaslow samfund.I Danmark er Svendborg med i Cittaslow bevægelsen.


Læs mere:
>> Johannesborg: Økologiske nyttehaver for alle
>> New York: Urbant fiskeopdræt
>> San Francisco: Råvarer direkte fra marken
>> Humlebæk: Haver til Maver

 

 

 

 

Sidst opdateret d. 21. januar 2014

Kommentarer

}