Bæredygtige Byer™

New York: Økologisk køkkenhave i højden

På taget af en industribygning i Greenpoint, Brooklyn, New York, vokser gulerødder, græskar og ærter frem af et tykt jordlag. Projektet 'Rooftop farms' har omdannet et fladt industritag til en lille grøn oase for bydelens indbyggere, hvor de kan dyrke og høste økologiske grøntsager. Grøntsagerne bruger de frivillige selv eller sælger videre til nabolagets beboere og udvalgte restauranter for en billig penge. Byhaver er ikke noget nyt fænomen, men skalaen, placeringen og fantasien i denne have gør den bemærkelsesværdig.

flickr_Elkin_640x375_1
Taghave i Greenpoint, Brooklyn. Foto af Elkin, August 1 2009, Flickr Creative Commons

"Der er ca. 1000 orme her," siger Annie Novak til journalisten fra New York Times og viser en kasse med regnorme, som hun fordeler på taghaven i Greenpoint. Annie er gartner i projektet 'Rooftop Farms' og håber, at regnormene kan hjælpe til at gøre jordkvaliteten i grøntsagshaven endnu bedre. Haven, der er hævet 15 meter over fortovene i Greenpoint, ligger som en rolig oase i et ellers travlt industrikvarter. Flere naboer går rundt og nusser om kartofler og gulerødder med Manhattans skyline som kulisse.

Rooftop Farms projektet startede i 2008, hvor ægteparret Goode fra Goode Green i samarbejde med deres partner Amy Trachtman tog kontakt til ejeren af en lang række industribygninger i Greenpoint med henblik på at anlægge køkkenhaver på industritagene. Efter at Gina Argento, der ejer flere industribygninger og er en aktiv social personlighed i Greenpoint, gav grønt lys til projektet, blev stabiliteten af et tagområde på ca. 750 m2 undersøgt af en bygningsingeniør.

I marts 2009 blev ca. 90 tons specialblandet jord fra Philadelphia fordelt på industritaget. Jordblandingen indeholder allerede kompost og ca. 50 % ekspanderet skifer, hvilket gør blandingen let og velegnet til tagbrug. Haven er inddelt i seksten 1,5 meter brede højbede med blandede grøntsager. Majs, salat, radiser, krydderurter, peberfrugter m.m. blandes i bedene for at sikre en næringsrig jordkvalitet og mindske angreb fra skadedyr. De frivillige modtager organisk affald til haven fra de restauranter, de sælger grøntsager til og kan på den måde undgå at anvende kunstgødning.

Skilt i Greenpoint's Rooftop Farm. Foto venligst udlånt af Jennifer Galatioto, tjek hendes blog på www.mortadifame.blogspot.com

Grøntsagshaven på Eagle Street er den første kommercielle taghave i Nordamerika - og går over al forventning. I det første år spirede næsten 100 % af grøntsagerne og grundlæggerne er meget tilfredse med produkterne. For eksempel er "radiserne perfekte," siger Annie Novak. Med hjælp fra en lang række frivillige, der hjælper til med at så, høste og andet forefaldende arbejde, har projektet haft held til at skabe en grøntsagsproduktion, der kan sælge både til lokale restauranter og borgere i Brooklyn. For havens grundlæggere er det en motivation at kunne tilbyde grøntsagerne til en bydel, der ellers ikke har god adgang til sunde og gode råvarer.

Men grøntsagshaven har flere fordele end den sunde mad, der produceres. Der er også store miljømæssige gevinster, idet planterne absorberer regnvand, der ellers ville blive ledt ud i - og belaste - byens kloaksystem. Vandingbehovet bliver dækket af regnvand og haven belaster derfor ikke drikkevandsressourcerne. Laget af jord og bevoksning hjælper med at isolere industribygningen og reducerer derved energiforbruget. Lokalproducerede grøntsager reducerer 'CO2-fodaftrykket', fordi de ikke skal transporteres langt til forbrugerne. Hvis der anlægges flere taghaver, kan de sammen medvirke til at reducere varmeø-effekten i større urbane områder. 
 

Sidst opdateret d. 21. januar 2014

Kommentarer

}