Bæredygtige Byer™

Cornwall: Merværdi med Edens Have

Kan nedgang vendes til vækst med moderne engelsk havearkitektur? Cornwall’s storhedstid med industrikultur er for længst forbi og produktionen rykket til udlandet. Der var brug for ny identitet og nye arbejdspladser. Tim Smit er manden bag ’The Eden Project’ som har skabt vækst på 800 millioner pund. Den engelske havetradition har skabt grobund for et arkitekturprojekt i verdensklasse og med 9 millioner besøgende er Cornwall sat på verdenskortet. Den grønne ide har skabt nye spirer.

580_190_Eden_by_Tamsyn_Williams

I over 200 år har man i Cornwall gravet Kaolin (Kina-ler) op fra undergrunden. Men Kaolin er ikke en mangelvare og konkurrencen benhård. Industrien er flyttet til udlandet og afløst af sociale problemer og dårlig økonomi. Faktisk gik det så skidt i år 2002, at området fik tildelt 300 mio. euro i støtte fra EU.

"I personal believe that the joint challenge of a recession and having to confront the issues of climate change, are exactly what we need in terms of waiking us up to realise that maybe we need to do business in a different way..." siger Tim Smit, manden bag The Eden Project.

580_190_Eden_by_Tamsyn_Williams

Tim Smit's mission var, at vende den økonomiske nedgang til noget positivt - som både kunne bidrage til lokalsamfundet - men som også ville sætte bæredygtighed på den globale agenda. På baggrund af hans tidligere projekt The Lost Gardens of Helligan, som blev den mest besøgte have i England, kastede han sig ud i det innovative haveprojekt. Han ville vise, at man godt kan drive en virksomhed som har et bæredygtigt grundlag og som tager et socialt ansvar i lokalsamfundet.

Haven har ikke bare skabt nye arbejdspladser, men den har også skabt grobund for nye erhverv. The Eden Project forsøger så vidt muligt, at støtte de lokale virksomheder og påvirke dem til at producere efter bæredygtige principper. Således er 78 % af den mad der bliver tilberedt i Eden's café lokalt produceret. Det samme er 50 % af de andre produkter som bliver solgt. Derudover så har The Eden Project skabt en enorm turisme industri som igen har skabt beslægtede erhverv.

Som social bevidst virksomhed er The Eden Project involveret i en række projekter i lokalområdet. Undervisning er fundamentalt for projektet. Gennem alternativ læring gennemgår 25.000 børn og unge hver år et kortere eller længere forløb om planternes betydning for os og hvordan vi passer på vores jord.

"we don't show people a bar of chocolate, we show them a coco tree" - siger David Rowe, kommunikationchef som et eksempel på undervisningen.

Derudover så er The Eden Project også involveret i et projekt i det lokale fængsel. Fængselsgårdene er omdannede til grønne rum, hvor fangerne plejer haverne og dyrker grønsager. Det er en stor succes som både indsatte og ansatte er glade for. Grønsagerne bliver brugt i fængslets køkken, og derved sikres en sund og nærende kost.

Den lange industrihistorie har sat sine ar i landskabet. Kaolin bliver gravet op som når man graver grus, og det har skabt store åbne kaolin grave i landskabet. Det er i en af disse Eden projektet er lokaliseret, med dets 6 karakteristiske kupler. Så direkte har man omvendt det som før fremstod som et sår i det åbne landskab og mindede om en deprimerende fortid, til et vindue ind i fremtiden.
 

Sidst opdateret d. 21. januar 2014

Kommentarer