Bæredygtige Byer™

Bristol inddrager borgerne i bæredygtig byudvikling

Den sydengelske by Bristol har en innovativ tilgang til bæredygtig byudvikling og borgerinddragelse igennem bl.a. sociale medier og interaktive hjemmesider. Den 14. juni 2013 slog byen derfor Bruxelles, Glasgow og Ljubljana i opløbet om titlen som European Green Capital 2015.

Bristol webside ø
bristolgreencapital.org

For at skabe en grønnere fremtid i Bristol, har byen fokuseret på inklusion og en stærk kommunikationsstrategi, hvor indbyggere og lokale virksomheder engageres i byens grønne udvikling. Herudover er Bristol langt fremme i forhold til blandt andet luft- og lydforurening, energiplaner, affaldssortering og et grønt transportnetværk med blandt andet CO2-fri hydrogenbåde.

Pioner inden for sociale medier og webkommunikation

Bristol har gode erfaringer med at kommunikere og interagere med indbyggerne på de sociale medier og web. F.eks. er levende lab-konferencer blevet planlagt gennem sociale medier og interaktive hjemmesider lanceret i forbindelse med at Bristols borgmester for arkitektur, George Ferguson, udpegede byen som et "Laboratorium for forandringer". Konferencerne skal invitere Bristols indbyggere til aktivt at deltage i byens udvikling. 

Bristol webside scenarie xogyFuture Bristol - Scenario x/ Scenario y

Future Bristol er navnet på en af flere interaktive hjemmesider, der skal få folk til at engagere sig og forstå, hvad det vil sige at være en "low carbon city". På siden er der mulighed for at stemme for eller imod potentielle projekter i byen, hvilket skal give et billede af, hvilke løsninger indbyggerne i Bristol ønsker i fremtiden.

Endelig bestod en del af byens ansøgning til European Green Capitol af en YouTube-video, hvor indbyggerne blev stoppet på gaden og mødt med en takkesang for deres indsats.

Grønne projekter i byen

Bristol, der i dag er Storbritanniens grønneste by, afholder hvert år en række events, hvor byens beboere kan opleve nye grønne løsninger og ideer gennem blandt andet kunst og underholdning.  Under afholdelsen af ​​The BIG Green Week i Bristol er biltrafik udelukket fra byens midte, hvilket gør det til en favoritbegivenhed for mange borgere. Bristol Green Doors er et arrangement, hvor alle interesserede kan blive inviteret indenfor i private boliger bygget efter miljøstandarder eller med grønne og bæredygtige løsninger. Andre initiativer i Bristol omfatter en festival for naturen, hvor interaktive udstillinger eller aktiviteter fremmer kendskabet til naturhistorie, biodiversitet og miljøbeskyttelse, samt FeedBristol, der har fokus på urbane haver og økologisk mad.

Med fokus på innovation og grøn økonomi har byen indført Bristol Pound, en lokal møntenhed, der udover på papir også findes elektronisk. Ved at opfordre til at bruge den lokale betalingsform, f.eks. via mobilen, giver man indbyggerne en fællesfølelse omkring deres egen by, der kan styrke den lokale økonomi. Et andet eksempel på byens arbejde for borgerengagement og -deltagelse i en grøn fremtid er netværksarrangementer som Green Mingle, hvor alle der er interesserede i grønne initiativer kan komme og diskutere deres ideer.

Om European Green Capital prisen

I 2006 grundlagde Mr. Jüri Ratas, den tidligere borgmester i Tallinn, Estland, prisen for Europas grønneste hovedstad. Ratas forestillede sig prisen som en fejring af byers indsats, når de forpligtede sig til en miljøvenlig og bæredygtig byudvikling. Prisen har imidlertid også til formål at fremme de bedste løsninger indenfor 12 bæredygtige områder, hhv.: Klimaændringer, Transport, Grønne byområder, Natur og Biodiversitet, Luftkvalitet, Kvalitet af det akustiske miljø, Affaldshåndtering, Vandforbrug, Spildevandsrensning, Miljøinnovation & Bæredygtig beskæftigelse, Miljøforvaltning og Energi. 

20. september 2013 / Af Nina Kirstine Busk

Sidst opdateret d. 14. april 2014

Kommentarer