Bæredygtige Byer™

Goa: Mobile skoler

I Goa, Indien, har det danske ægtepar Anders Linnet og Mette Lange startet projektet MovingSchools. De har bygget mobile skoler, som kan transporteres til dér, hvor indiske løsarbejdere har arbejde og deres børn bor. Det giver børnene mulighed for at modtage gratis undervisning, lige meget hvor i området forældrene har job. Skolen af lokale og billige materialer, er bygget på hjul, så den kan trækkes efter en traktor og altid flytte hen, hvor børnene har brug for den. Undervisningen foregår på børnenes eget sprog, og giver dem en unik mulighed for skolegang, selvom de ikke taler det lokale sprog.

movingschoolhugget
Moving School, foto venligst udlånt af MovingSchool.org

I Goa flytter rullende skoler efter eleverne og ikke omvendt. Eleverne er børn af løsarbejdere fra delstaten Karnataka, en nabostat til Goa i det sydlige Indien. Forældrene har arbejde i Goa med at bygge veje, i stenbrud eller på byggepladser og er ansat i tidsbegrænsede stillinger, hvorefter de skal videre til nyt arbejde et andet sted. Børnene kan ikke modtage undervisning i de lokale skoler i Goa, da de ikke taler det lokale sprog. Skolerne er placeret ved forældrenes lejr og bliver typisk stående i 5-8 måneder, før familierne flytter videre.

Selve skolen er bygget på en ramme efter samme princip som en lukket trailer, hvor den bærende konstruktion er lavet af stål. Trailerens krop måler 2,1 x 5 m og har to gavle. Gavlene er rummelige og har opbevaringsplads. Den ene gavl er indgangsparti med skohylder, den anden indeholder både tavle og bord til læreren. En rampe, der kan klappes ned, giver adgang til skolen. Trailerens sider kan foldes ud, så de danner både loft, vægge og gulv i skolen. Det samlede gulvareal bliver godt 20 m2. Siderne, som bliver til tag, er lavet af stålplader, der bliver beklædt med bambus og bambusmåtter, og som isolerer mod varmen og monsunregnens trommen på taget. Skolens vægge er lavet af bambus, der åbner for lys og ventilation. En solcelle monteret på taget giver strøm nok til en ventilator og to elpærer, der muliggør undervisning om aftenen.

Moving School, foto venligst udlånt af MovingSchools.org


Indiske NGO'er tager rundt i området til udvalgte familier og tilbyder dem en gratis skoleplads. Disse børn har aldrig før modtaget undervisning, og det er derfor en udfordring for dem at lære at gå i skole. Eleverne belønnes med kiks, når de møder, og de mest ihærdige får efter et par måneders skolegang en skoleuniform og andet skoleudstyr. Hvis disse børn aldrig modtager undervisning, vil de vokse op som analfabeter ligesom deres forældre og gå en fremtid i møde med arbejde i de dårligst betalte, mest sundhedskadelige og fysisk belastende jobs. MovingSchools giver børnene en unik mulighed for at bryde med deres sociale arv og skabe sig en bedre fremtid.

I de rullende skoler er der mellem 15 og 25 elever, hvilket er væsentligt lavere end de godt 60 elever, der er i en almindelig indisk skoleklasse. Børnene skal lære at læse, skrive og regne og modtager derudover undervisning i geografi, miljø, simpel fysisk, gymnastik, sang og formning. Skoledagen starter kl. 8.30 og slutter kl.16 med 1 ½ times frokostpause midt på dagen fra mandag til lørdag. Lørdag er dog kun en halv undervisningsdag. Lærerne er veluddannede, taler både børnenes lokale sprog og Indiens hovedsprog, hindi og engelsk, og underviser børnene efter indiske principper.

MovingSchools er en non-profit organisation og finansieres pt. af danske og indiske private fonde og privatpersoner. Prototyperne af de rullende skoler bliver bygget i Indien, men ideen er, at konceptet skal kunne overføres til andre lande med lignende behov. Skolerne bliver bygget af simple, billige og lokale materialer efter enkle tegninger. Det er derfor muligt for en almindelig smed eller tømrer at bygge skolen i det land og på det sted, hvor der er et behov. Når de første skoler i Indien er blevet evalueret, bliver tegningsmaterialet lagt ud på MovingSchools' hjemmeside til fri afbenyttelse som open source for andre, der vil bygge rullende skoler.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014

Kommentarer