Bæredygtige Byer™

West Vancouver: Det sociale samlingssted

Da Gleneagles kvarterhus åbnede i foråret 2003 bragte det kunst, kreativitet og muligheder for rekreation og sport til indbyggerne i West Vancouver, Canada. Igennem en lang række aktiviteter for både helt små børn op til generationen på 60+, inviterer huset til en mere kreativ og sund livsstil. I det 2.130 kvadratmeter store hus og i en stor udendørs Adventure park kan brugerne deltage i alt fra keramikkurser, dans, sociale arrangementer og en lang række udendørsaktiviteter. Og centeret er en succes - siden åbningen i 2003 har de lokale indbyggere valfartet til huset for at nyde det sociale samvær og centrets mange aktivitetsmuligheder.

TOP_Flickr_by_in_situ_2june2007
Sociale aktiviteter for hele familien i Gleneagles kvarterhus. Foto af Jeff Stern, In Situ Architecture, 2. juni 2007.

I Gleneagles kvarterhus' enorme gymnastiksal, atelier, ungdomslounge, børnepasningsområde, café og på de udendørs sportsområder og samlingssteder bliver der trænet, snakket og leget alle ugens dage. Kvarterhuset og dets omgivelser indbyder West Vancouvers familier til en aktiv og social livsstil. Her er ting at lave for børn i børnehavealderen, for teenagere, for forældre og for bedsteforældre, der har rundet den 3. alder. Bevægelse, kunst og socialt samvær er i fokus på en lang række af husets organiserede kurser. I det hele taget er bygningens arkitektur og indretning skabt med henblik på at kunne rumme og integrere mange forskelligartede tilbud og aktiviteter.

Igennem kvarterhusets eget bookingsystem kan brugerne sikre sig, at der er plads på deres yndlingshold -hvad end der er tale om organiseret hiking, maskeværksted for familien, madlavningshold eller zumbatimer. Men mange vælger også bare at møde op i centret, der summer af liv dagen lang året rundt. Her kan de lade sig inspirere og shoppe imellem de mange tilbud som det passer dem. De ældste kan træne med Wii og spille bridge. De kunstinteresserede kan rakubrænde deres keramik eller lave smykker med deres børn. Der er ligeledes tilbud på alle niveauer for de sportsinteresserede med bl.a. yoga, basketball, dans, kickboxing, spinding, pilates og capoeira.

Og hvis forældre ønsker at træne eller dyrke en hobby alene er der tænkt over pasningstilbud for de mindste i de timer det varer. Et aktivt pasningstilbud hvor børnene, sammen med pædagoger, leger ude som inde og arbejder med forskellige kreative projekter. Ligesom der er sørget for aktiviteter til de yngre børn, familier og ældre, så har de unge også rige muligheder for sociale aktiviteter. I husets 'ungdomsklub' for 6. og 7. klasser er det ønsket at skabe et sjovt sted for ældre børn at hænge ud med vennerne. Klubbens frivillige unge arrangerer blandt andet temafester, grill- og filmaftener, basketballturneringer og bordfodbold for de unge der slår vejen forbi.

De mange åbne rum skaber forbindelse mellem husets mange aktiviteter. Foto af Patkau Architects, James Dow, RAIC, 2005.


Siden Gleneagles Adventure park i tilknytning til huset, åbnede i sommeren 2004, har den været et stort hit hos mountainbikere og folk der kører på BMX (Bicycle Moto Cross). I dag har parken både dirt-jumps, cykel-stuntområde, skateboardbane, løbestier og et socialt udendørsområde. Adventure parken er unik for skatere, cykelentusiaster og løbere, der her har mulighed for at bruge naturen aktivt i deres leg og træning. Og mange vælger at tage familien med. På den måde er parken blevet populær hos både yngre og ældre der valfarter til parken som tilskuere eller for at bruge banerne, bevæge kroppen og nyde det sociale samvær.

Når benene er trætte er der også mulighed for at slappe af i kvarterhusets café over en kop kaffe. Den velassorterede café, der er indrettet med åben kamin, lænestole med udsigt over gymnastiksalen og alle dens aktiviteter og et mobilt bibliotekstilbud, er et populært samlingspunkt for en snak med vennerne. Udenfor huset, på store terrasser, er livet om sommeren aktivt og de sociale relationer udvikles igennem arrangerede aktiviteter eller spontane grillarrangementer. Præcis som det var ønsket, summer Gleneagles kvarterhus af liv og social aktivitet til gavn for byens indbyggere.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014

Kommentarer