Bæredygtige Byer™

Bangor, Maine: Ældre dyrker grønt og får livsglæde på taget

Taget på aktivitetscentret for ældre i den nordamerikanske by Bangor, Maine, er på initiativ af en gruppe ældre haveentusiaster, blevet omformet til et grønt tag, der udover grøntsager og blomster også giver de ældre energi, glæde og et stærkt socialt fællesskab. Især ældre, der har været vant til hus og have, savner ofte arbejdet i haven og får her en mulighed for at dyrke deres interesse i fællesskab med ligesindede.

FOTO_1c_TOP_010311
Gayle Emmy og Charlie arbejder i haven. Foto: venligst udlånt af Hammond Street Senior Center

"Vi dyrker grønsager på vores tag, fordi det er det eneste areal vi har. Men vi dyrker andet end ærter og tomater. Vi dyrker følelsen af uafhængighed og selvforplejning i de ældre. Vi dyrker mentorordninger med skolebørn. Vi dyrker bevidstheden om alt det, de ældre stadig kan tilbyde. Vi dyrker et stærkere lokalsamfund" siger Deanna Partridge fra Hammond Street Senior Center. Bygningen i byen Bangor, Maine, USA har, som mange andre bygninger med et fladt tag, fået en tagterrasse og en have. Men det er ikke en helt almindelig taghave. Den er et dagtilbud for de lokale ældre, som ikke mere kan overskue at holde have alene eller er flyttet i lejlighed og savner at få jord under neglene.

Haven giver dem lettere motion i form af havearbejde, hjemmedyrkede økologiske grøntsager og et godt i fællesskab omkring sund mad. Mange ældre borgere savner glæden ved havearbejde og dyrkning, når de flytter i lejligheder eller plejeboliger, fortæller Deanna Partridge som er udviklings- og kommunikationschef for Hammond Street Senior Centre. De har været vant til at have en have hele deres liv, men er nu i den situation, hvor de ikke kan overskue at planlægge, købe redskaber og tilbehør og det hårde fysiske arbejde i egen have. De er typisk også i den alder, hvor de flytter i mindre lejligheder eller plejeboliger. Det betyder ikke at de ingenting kan lave; i samarbejde eller med lidt hjælp kan de sagtens klare meget og få glæde af havearbejdet, både som fysisk aktivitet og af resultatet i form af grønt, siger hun videre.

Kig ud gennem vinduet ud på taghaven. Foto: udlånt af Hammond Street Senior Center


"Du mister en del af dig selv, når du mister din have. Vi har nu fået vores have tilbage - nu på et tag i stedet for." - (siger lokal bruger af centret.)

Haven består af en kombination af hævede bede og containere. Bortset fra nødvendigheden i at plante i beholdere på taget, giver de hævede bede og containere, også ældre med begrænset mobilitet, mulighed for at være med, da de ikke skal bøje sig hele vejen ned på jorden. Initiativtagerne Charlie Taylor og Gayle Crowley, begge midt i 70'erne og brugere af aktivitetscentret, fik ideen, da de begge flyttede i mindre bylejligheder. En dag på aktivitetscentret kiggede Charlie ud af vinduet, kravlede ud på taget og opdagede til sin store glæde arealet til en potentiel køkkenhave med udsigt over byen. De startede med at par spande jord, men de blev hurtigt udvidet og haven består nu af flere containere og højbede, som de ældre selv har bygget.

Den økologisk jord er bragt op på taget via centrets gamle vintage-elevator. De ældre har selv slæbt redskaber, trillebører, frø og planter op på taget og bygget en kompost. De har nu en blomstrende og produktiv have, får motion, solskin, frisk luft og har en fantastisk udsigt over byen. Råvarerne fra haven bliver brugt i ældrecentrets madlavning og i forbindelse med forskellige sommerworkshops. Der er allerede mange ideer til udvidelse af haven: Kaskader af blomster, et drivhus og bistokke er nogle af de ældres ideer. Cirka 25 ældre er nu involveret i haveprojektet. Projektet har en stærkt samlende effekt og bliver støttet af lokale forretninger, firmaer og organisationer, både i form af faglig assistance og økonomiske støtte.

Maine Universitet har eksempelvis hjulpet med installering af et særligt vandingssystem. Projektet har også ændret offentlighedens syn på ældrecentret, som ikke er et plejehjem, men et frivilligt aktivitetscenter. Projektet handler om livskvalitet og om at fremme uafhængighed i alle livsfaser og om at skabe et fristed, hvor de ældre kan udleve deres drømme. Projektet, med titlen Still Growing, har i 2010 blandt andet vundet en innovationspris, for sit sociale og innovative arbejde. Med titlen (som vinder af Changemakers Community Action Programme) fulgte en præmie, som bruges til at udvide haven på taget.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014

Kommentarer