Bæredygtige Byer™

Cleveleys: Nye skridt mod oversvømmelse

Den nye kystsikring langs Cleveleys i det nordvestlige England består af bølgeformede betontrapper og bredde fodgængerpromenader, der holder vandet på afstand og samtidig giver gode muligheder for ophold på og langs stranden. Projektet er blevet til på baggrund af private investorer og engagerede borgergrupper, der også står for at tilrettelægge en bred vifte af aktiviteter for både lokale og besøgende.

2_cleveleys_top
Cleveleys skulpturelle kystforsvar. venligst udlånt af Wyre Borough Council

Cleveleys er en lille kystby i det nordvestlige England, 8 kilometer nord for Blackpool. Byen er et populært kultur- og shoppeudflugtsmål for hele Lancanshire området. Efter en vurdering af oversvømmelsesrisikoen for hele regionen Wyre, stod det klart at Cleveleys med sin begrænsede kystsikring og høje koncentration af ejendomme langs vandet, var i størst fare. Cleveleys greb denne enestående mulighed for at gennemrenovere sin kystlinje, og kom frem til en løsning, som ikke blot kunne beskytte mod oversvømmelser, men samtidig forbedre den kystnære gågade. Den nye kyststrækning skaber en forbindelse mellem byens butikker, cafeer, stranden og danner rammen om et bredt udvalg af aktiviteter begivenheder. Dermed har denne værdifulde strækning af offentligt rum vist sig at spille en afgørende rolle i fastholdelsen af den sociale og økonomiske velfærd i byen.

Den største udfordring ved udformningen af den nye kystsikring, var at beskytte havnefronten mod oversvømmelser og store bølger uden at blokere udsigten fra byens hovedstrøg med et højt dige. En traditionel kystsikring skiller ofte strandområdet fra byens gader med enten en høj mur eller en stejl dæmning. Det betyder at borgerne mister kontakt til enten kysten eller byen, når de bevæger sig rundt.

Cleveleys kystforsvar. Venligst udlånt af Wyre Borough Council.

Den løsning Cleveleys har fundet frem til, formår at forbinde stranden og byens promenade med en stor bølgeformet trappe, der strækker sig fra den ene ende af byens kyst til den anden. Trappen fungerer som blokade for bølgerne og danner samtidig et offentligt rum, hvor folk kan sidde og slappe af, promenere eller deltage i forskellige aktiviteter.

Der er sat et ekstra forsvar på toppen af trappen ved at midten af promenaden er hævet og en højere mur er sat på bagsiden af promenaden. Den nye kystsikring er 50 cm højere end den gamle og er skabt på baggrund af beregninger for fremtidens vandstigninger og hyppigere og kraftigere regnskyl. For at gøre muren mindre iøjefaldende, følger den kysttrappens bølgende form og er beklædt med planter, der kan modstå de barske klimatiske forhold.

Den nye promenade er dobbelt så bred som den gamle og udfylder sin funktion som byens sociale og handelsmæssige samlingspunkt. Dertil er tre nye pavilloner strategisk placeret langs vandsiden, så de fuldender byens akser og giver fin udsigt til Blackpool og Lakeland Fells.
 

Rullegardin: Konstruktion og materialer


Kystsikring skal kunne modstå et fjendtligt klima med vind, vejr og salt bølgeskulp, der kan forårsage betydelige skader på materialerne. Cleveleys kystsikring består af 'spuns', store stålkonstruktioner, fyldt med jord og toppet med trapper af færdigstøbt beton. De består af i alt 15 dele, der hver vejer 15 tons. Betonen er lokalproduceret og specialdesignet med mikrosilica og granitagregat, for at gore det mere modstandsdygtigt overfor kystklimaet. 
 

Sidst opdateret d. 21. januar 2014

Kommentarer