Bæredygtige Byer™

Roskilde: Skatepark med regnvand

Klimaforandringer motiverer og udfordrer designere inden for forskellige discipliner i forhold til at udvikle spændende løsninger på nye problemer. De løsninger, der har størst succes, er dem, der på en simpel måde gør vores liv lidt nemmere. Stadigt oftere oplever vi skybrud, der resulterer i, at byer står under vand, og det har medført øget opmærksomhed omkring tilpasning af dræn og opsamlingssystemer i hele landet.

main photo

Roskilde er en af de danske kommuner, som oplever oversvømmelse af kloakker, når der er skybrud, dvs. når der falder mere end 20mm regn inden for få minutter. En kreativ tilgang, som er udviklet af arkitekt Søren Nordal Enevoldsen, kombinerer et moderne problem, nemlig oversvømmelse af kloakker, med en af nutidens trends - skateparker.

En park på 40.000 kvadratmeter, Rabalder, er blevet anlagt i et af Roskildes nye områder, Musicon, som ligger tæt på den plads, som Roskilde Festival finder sted på hvert år. Systemet kombinerer opsamling af regnvand og en aktivitetspark med features, der sammenkobler rekreation og styring af regnvandsbassiner. Tre adskilte bassiner samler vand, og regnvandet ledes gennem en 9 meter bred og 440m lang åben kanal til det første bassin. Når den første pool når sin beholdningsgrænse, ledes regnvandet videre til andet og tredje bassin. Det tredje er designet til at kunne håndtere 10-års regn - de særligt kraftige byger, der statistisk kun forekommer hvert tiende år.

2

Langs parkens stisystem finder man andre features, fx hængekøjer, grillstationer og trampoliner, til de gæster, der besøger skateparken til fods. Den samlede pris for parken ligger på 25 mio. kroner, som bl.a. er rejst af Nordea Fonden, Unicon Beton og Foreningen Roskilde Festival. Skatebassinerne, eller skålene, i beton er designet med hjælp fra Grind Line, som er en amerikansk virksomhed.

Site plan

Rabalders succes er også hjulpet på vej med oprettelsen af Vandplus, et partnerskab til 12 mio. kroner, mellem Lokale- og Anlægsfonden, Realdania og Naturstyrelsen. Fire projekter skal vise, hvordan infrastrukturen for tilpasning til klimaforandringer kan gøres både funktionel og social. Den 5. september 2013 vil man kunne møde alle projekter på en åben og gratis konference i København.

Musicon

Musicon er en nedlagt betonfabrik på 250.000 kvadratmeter, svarende til 40 fodboldbaner, som i øjeblikket gennemgår et unikt byplanlægningsforløb. Området bliver refereret til som et laboratorium, hvor borgere og iværksættere samarbejder omkring udviklingen af et hotspot for kultur, handel og uddannelse. Dialogen lægger vægt på midlertidige projekter og planlægger kun det mest nødvendige, som fx idéer relateret til regnvand. Om 15 års tid håber området at kunne tilbyde husly til 650 beboere samt 2.000 nye arbejdspladser på baggrund af de mest bæredygtige eksperimenter. Projektets mantra er 'life before the city'.

Billedkreditering: Rune Johansen

Læs også:

>> Læs mere om Klimatilpasning

18. april 2013 / Af George Peter Surovov

Sidst opdateret d. 10. marts 2015

Kommentarer