Bæredygtige Byer™

Janette Sadik-Khan: New York vil skabe gader i verdensklasse

Janette Sadik-Khan fortæller om sit arbejde som transportkommissær i New York City, bl.a. hendes indsats for at skabe flere fodgænger- og cykelvenlige gader. I det 21. århundrede er vi nødt til at balancere vores transportnetværk meget bedre, pointerer hun.

Hvilke kvaliteter karakteriserer en bæredygtig by?

"En sikker by, en sund by, en by som kan tilbyde en høj livskvalitet. New Yorks borgmester Bloomberg har skitseret visionen om den gode by i hans bæredygtige initiativ PlaNYC 2030. Et af kapitlerne i denne plan - dét som omhandler transport - handler om at vi skal skabe gader i verdensklasse.

"Det fundamentale skal først og fremmest være på plads. Hvis det ikke er det - hvis byens infrastruktur for eksempel er i en ringe stand - har du ikke et godt udgangspunkt. Det handler om at være ambitiøs.

"Takket være Bloombergs investeringsstrategi er New Yorks infrastruktur i gang med at blive renoveret og opgraderet. Strategien gør det muligt for os både at forbedre borgernes livskvalitet og sikre, at New York bliver ved med at være en økonomisk dynamo og en by, som folk har lyst til at blive boende i de næste tyve år."

Hvilke udfordringer er de største for byer rundt om i verden i dag?

"Vi er begyndt at se anderledes på vores gader. Indtil for et par år siden kunne du tage til New York City og det så ud som om, vi ikke havde gjort noget ved dem i 50 år. Selv om det ikke er sådan, det behøver at være. Når man tænker på alle de mennesker, der besøger den centrale del af New York for eksempelvis at shoppe , kommer 96% af dem dertil med tog, gående eller på cykel. Alligevel er størstedelen af pladsen afsat til biler.

"Vi forsøger i dag at balancere vores transportnetværk bedre i retning mod en sundere og en sikrere by, der er i stand til at håndtere fremtidig vækst. Det betyder investeringer i offentlig transport og endnu flere i cykelstier og -infrastruktur."

S: Hvad ser du som de mest lovende initiativer, der kan gøre det at bo og leve i byer mere bæredygtigt?

"Vi gør alt, hvad vi kan for at motivere folk til at bevæge sig i en bæredygtig retning. Det betyder, at vi prioriterer vores subway, busser og overgangen fra en offentlig transportform til en anden. Et af de største projekter, jeg har startet op i 2010 er transformationen af 1. og 2. Avenue på den østlige side af Manhatten. Over en stærkning på mere end 20 km har vi lavet en busbane, der kommer til at fungere som en form for 'overfladisk subway.'

"Samtidig med disse investeringer i et effektivt bussystem laver vi en cykelsti, der er beskyttet af parkerede biler. Alene i 2010 forsøger vi at fordoble antallet af beskyttede cykelstier. Vi arbejder også dedikeret med vores fodgængerområder, så det bliver lettere at komme rundt til fods og nyde byen. Vi har lavet nogle nærmest ikoniske fodgængerområder omkring Times og Herald Square. Folk tager ikke til Times Square, fordi de vil kikke på trafikken. Folk besøger Times Square, fordi de vil opleve lysene i 'the Big Apple.' Nu giver vi dem en mulighed for at gøre netop det, uden at skulle bekymre sig om at blive kørt ned af en bil."

Hvad opfatter du som den største udfordring i jeres forsøg på at gøre New York til en 'cyklisterne by'?

"Der er en slags uudtalt kamp i New Yorks gader mellem fodgængere, cyklister og bilister. Hvor du befinder dig i netværket afgør, hvordan du agerer overfor de andre grupper. Set fra min stol er vi i gang med at skabe en gensidig respekt og ændre den måde, som folk bruger byens gader. Vi bliver nødt til at passe på hinanden, passe på cyklister og fodgængere. Og bilisterne bliver nødt til at passe på de bløde trafikanter.

"Men der er tale om en kulturskift og det er en af de største udfordringer, som New York står overfor lige nu."

Om Janette Sadik-Khan

Janette-Sadik-Khan_193x193 Som kommissær for New York Citys Department of Transportation er Janette Sadik-Khan ansvarlig for cirka 10.000 kilometer veje, 800 broer, 12.000 gadekryds, 1,3 mio. gadeskilte og 300.000 gadelamper. Hun har lanceret et ambitiøst projekt, der stiler mod at skabe gader i verdensklasse som en del af borgmester Michael Bloombergs storstilede plan, PlaNYC 2030. Nogle af de mest iøjnefaldende projekter er Times og Herald Square, der har blevet omdannet til fodgængervenlige 'plazas' samt etableringen af kilometervis af 'beskyttede' cykelstier, som er adskilt fra trafikken af parkerede biler.

Før sit arbejde som transportkommissær arbejdede Janette Sadik-Khan som senior vicepræsident for det internationale ingeniørfirma Parsons Brinckerhoff og var grundlægger og leder af kommunikationsbureauet Company 39. Hun fungerede desuden som præsident for The National Association of City Transportation Officials (NACTO); som formand for Transportation Research Board's Committee on Transportation Issues in Major U.S. Cities; og som bestyrelsesmedlem i Directors of Reconnecting America, en organisation der fokuserer på relationen mellem transport og udviklingen af lokalsamfund.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014