Bæredygtige Byer™

Vandana Shiva: En by skal fungere som et netværk af landsbyer

Vandana Shiva, internationalt anerkendt indisk miljøaktivist og filosof, forklarer hvordan en bæredygtig by i hendes øjne skal kunne fungere som et selvforsynende netværk af landsbyer. Planlæg byer for mennesker i stedet for biler, så der frigøres plads og skabes mulighed for nære lokalmiljøer, lyder opfordringen.

S: Hvilke kvaliteter karakteriserer en bæredygtig by?
"I mine øjne er en bæredygtig by en by, der fungerer som et netværk af landsbyer - forstået som at hver landsby eller bydel er velfungerende og selvforsynende. Det bør være muligt at træde ud af sit hus eller sin lejlighed og finde en lokal grønthandler, et lokalt vaskeri, en slagter og alt det andet, som er nødvendig for en daglig husførelse. Helt basalt en tæt og multifunktionel arealanvendelse, der frigør plads og skaber mulighed for nære lokalmiljøer."


S: Hvilke udfordringer er de største for byer rundt om i verden i dag?
"I min opfattelse er den største udfordring, at nutidens byer er vokset omkring og planlagt i forhold til biler. Du skal blot vende blikket mod Los Angeles for at se, at der ikke er nogen lokalmiljøer der, hvilket er med til at skabe byer med kriminalitet og med manglende naboskabsfølelse. Jeg er ude af mig selv over, at Delhi i dag forsøger at efterligne Los Angeles ved at designe byen omkring biler i stedet for mennesker. Jeg ved ikke, hvor denne eklatante misforståelse i bydesign stammer fra? Enhver god designer og arkitekt er ved at rive håret af sig selv, når de ser på Delhis udvikling."


S: Hvad ser du som de mest lovende initiativer, der kan gøre det at bo og leve i byer mere bæredygtigt?


Fødevarer

"Jeg synes, at urbane haver er meget, meget interessante. For blot nogle år siden kunne man ikke have forestillet sig, at folk ville fjerne parkeringspladser for at skabe byhaver i stedet for at fjerne byhaver for at lave flere parkeringspladser. Og hvis du laver en byhave, så lav en økologisk en af slagsen. Lad være med at bruge pesticider og forurene jorden."

Grøn mobilitet
"Tæt relateret til urbane haver er den 'grønne' version af mobilitet forstået som evnen til at kunne gå og cykle i byen."

"Det gamle Delhi kunne være en god rollemodel, det repræsenterer mange af ovennævnte emner. Ikke det Delhi, der er blevet transformeret i forbindelse med forberedelserne til det 19. Commonwealth Games [der finder sted i Delhi 3.-14. okt. 2010, red.].  Hvad angår mobilitet, er København helt i fortrop. Når det kommer til byhaver, er Berlin stedet. Efter murens fald i 1989 har byen fået nyt liv, bl.a. fordi der er flyttet migranter til fra mange forskellige kulturer og fordi borgerne har en meget mere kreativ og innovativ tilgang til tingene i Berlin. At lave byhaver er i dag blevet en måde at kræve sin ret som miljøbevidste borgere på."
 

Om Vandana Shiva

Vandana-Shiva_193x193_0 Vandana Shiva er en internationalt anerkendt indisk miljøaktivist og filosof, der har en PhD i fysik fra Western Ontario University i Canada. Hun har i årevis rejst rundt og holdt foredrag om emner relateret til landbrug og fødevareforsyning, jordrettigheder og kønsspørgsmål og hjulpet græsrodsorganisationer over hele verden med førnævnte emner.
 

Dr. Shiva har været rådgiver og talskvinde for The International Forum on Globalization; en ledende research- og uddannelsesinstitution, der fokuserer på konsekvenserne af den økonomiske globalisering, Women's Environment & Development Organization, en international organisation, der arbejder for politisk ligestilling mellem kønnene og Third World Network, en organisation med fokus på miljøsager og udvikling i den tredje verden.

I 1984 grundlagde Vandana Shiva organisationen Navdanya, der arbejder for at fremme biodiversitet, landmænds rettigheder og økologisk jordbrug. I 1993 blev hun tildelt den internationale 'Right Livelihood Award', en slags alternativ Nobelpris, for "at gøre kvinder og økologi til hovedspørgsmål i den moderne udviklingsdebat."
 

>> Navdanya
>> International Forum on Globalization
>> Women's Environment & Development Organization
>> Third World Network
>> Right Livelihood Award

Sidst opdateret d. 21. januar 2014