Arksite kanon

Can Lis

Utzons sommerhus på Mallorca er skabt med tanke for det helt særlige lys på stedet og i lokale materialer.

Hvordan kan man bygge et hus, så det passer til sine omgivelser?

På en klippegrund på Mallorcas sydøstlige side, vendt mod den afrikanske kyst, har arkitekten Jørn Utzon placeret sit sommerhus.

Huset er bygget i den lokale gulrosa sandsten og synes derfor nærmest usynligt i landskabet. Tagene er af gule teglsten, og gavlene aftrappede efter et kinesisk system, ligesom i Utzons Fredensborg Huse.

Huset, der er opkaldt efter Utzons hustru Lis, består af fire huse, der er kædet sammen med mure og gårdspladser. De er alle orienteret mod havet, men forskudte i forhold til hinanden, ligesom klipperne omkring dem.

Huset er delvist tegnet, mens det blev opført. Utzon fulgte byggeriets opførelse hver dag sammen med øens håndværkere, og undervejs rettede han tegninger og skitser til.

Resultatet er blevet et hus, der udnytter lys og udsigt optimalt. Som ung arbejdede Utzon ved Alvar Aaltos tegnestue, og her så han mesteren anvende samme metode ved sit berømte hus i Finland for familien Gudiksen.

På Mallorca er lyset skarpt og blændende, og forskellen mellem ude og inde er markant. I Can Lis er der en række zoner, hvor lyset brydes mellem ude og inde f.eks. i form af loggiaer og halvtage.
I begyndelsen af 1990'erne trak Lis og Jørn Utzon sig længere ind i landet, til Mallorcas bjerge, hvor der er ro og fred. Her byggede Utzon sit andet hus, Can Feliz - også denne gang i den lokale sandsten.

DAC& BOOKS/SHOP

Sidst opdateret d. 16. december 2014