Arksite kanon

Faaborg Museum

Med Faaborg Museum skabte Carl Pedersen et manifest for nyklassicismen i Danmark.

I 1910 erhvervede konservesfabrikanten Mads Rasmussen sig en større samling billeder af kunstnergruppen 'Fynboerne'. Derefter gjorde han samlingen tilgængelig for offentligheden i sin privatbolig i Fåborg. I 1912 besluttede han dog at opføre et museum på en smal, langstrakt nabogrund. Opførslen lagde han i arkitekten Carl Petersens hænder.

Carl Petersen var en varm fortaler for det forenklede udtryk i C.F. Hansens klassicisme og forkastede de øvrige, udpinte historiske stilarter. Det lille museum i Fåborg blev med andre ord indledningen til en kortvarig genoplivelse af nyklassicismen i Danmark. Det blev den fysiske manifestation af tidens yngre arkitekters opgør med historicismens overlæssede bygninger.

Det monumentale indgangsparti, som er flankeret af to doriske søjler, er trukket tilbage i den lille provinsgade. Indenfor veksles der mellem kontrastfyldte rumvirkninger og -forløb. Fra den lille vestibule kommer man ind i et kvadratisk ovenbelyst rum, hvis overgang til den ottekantede kuppelsal markeres med joniske søjler. Herinde troner Kai Nielsens store sorte granitskulptur af Mads Rasmussen. To smalle sluser fører ned i det store udstillingsrum, der bades i lys fra det store ovenlys. Herfra følger syv små rum, der får sidelys fra gangen, hvorefter man ender i arkivrummet. Det er en havestue med store fløjdøre ud mod haven, fresker af Johannes Larsen og møbler af Kaare Klint. Ved siden af findes billedhuggersalen, hvis eneste lyskilde er et stort vinduesparti i gavlen.

I modsætning til C.F. Hansens afdæmpede farveskala arbejder Carl Pedersen med rene klare farver og gulvmosaikker, der står i gæld til M.G. Bindesbølls Thorvaldsens Museum. I Faaborg Museum eksperimenterer Carl Pedersen tydeligvis med de arkitektoniske idéer, han senere formulerede i sine tre store forelæsninger: 'Modsætninger', 'Stoflige virkninger' og 'Farver'.

I 1985 stod Niels Frithiof Truelsen for en restaurering og udvidelse af museet.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014