Arksite kanon

Pantomimeteatret

Som det eneste sted i verden kan man i Pantomimeteatret se commedia dell’arte-traditionens Harlekin, Colombine og Pjerrot.

Fra Tivolis grundlæggelse i 1843 lå der lige inden for hovedindgangen et teater, hvor der opførtes mimespil og ballet med musikledsagelse. Pantomime er et græsk ord, der henviser til et teaterstykke, hvori de optrædende udtrykker sig ved stumme fagter – ofte ledsaget af musik.

Dette teater bestod af en stor firkantet kasse beklædt med et malet lærred. Med forskellige ombygninger fungerede teatret til 1874, hvor arkitekterne Vilhelm Dahlerup og Ove Petersen blev bedt om at bygge et nyt.

Ingen af de to havde nogensinde været i Kina, men efter sigende lod de sig inspirere billeder af kinesiske bygningsværker udlånt af en ingeniør, der havde arbejdet i Østen. Under alle omstændigheder blev bygningen en overbevisende kinesisk pavillon. Med sans for det kuriøse og det eksotiske havde arkitekterne skabt et teater med festlige og farvestrålende detaljer. Her er tårne med forgyldte spir, kinesiske skrifttegn, gyldne drager og grønne skrubtudser, der sluger vandet fra nedløbsrørene.

Teatrets fortæppe er en påfugl, hvis hale folder sig ned til hver side som en vifte, når forestillingen begynder. Idéen bag tæppet tilskrives Tivolis daværende direktør Bernhard Olsen. Over påfuglehalen ses fire kinesiske skrifttegn, der læses som ’yuh min chieh lo’. Direkte oversat betyder det ’med folket sammen glæde’. Sætningen stammer sandsynligvis fra den kinesiske filosof Meng Zi (Mencius 4. årh. f.v.t.). Til prinsen af Liang, der havde fået den fine idé at dele sin have med sine undersåtter, sagde han: ”Lykken kommer kun, når du deler din glæde med folket”.

Teatret blev gennemgående restaureret i 1949 af arkitekt Hans Hansen og igen i 2000-01 af Tivolis Tegnestue. Pantomimeteatret er i dag det eneste af sin art i verden. Desuden er teatret det eneste, der fortsat holder pantomimetraditionen fra den italienske commedia dell’arte i live.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014