Arksite kanon

Trelleborg

Ved at opføre cirkelrunde vikingeborge forsøgte Harald Blåtand at styrke den centrale kongemagt i Danmark. Planen blev mødt af et talstærkt oprør ledet af hans egen søn, Svend Tveskæg.

På en mark mellem Slagelse og Korsør ligger vikingeborgen, Trelleborg, bygget omkring år 980. Borgen bestod oprindeligt af en cirkulær ringvold, der var meget præcist formet med en indre diameter på 137 meter. På ydersiden var volden forstærket med egetømmer og på toppen stod en palisade. En palisade er et forsvarsværk af foroven tilspidsede pæle, der i en tæt række er rammet ned i jorden.

Mod de fire verdenshjørner var volden gennembrudt af overdækkede porte, der nærmest mindede om tunneller. Mellem portene løb to snorlige, træbelagte gader, der opdelte borgens indre i fire dele. I hver af disse dele lå fire ens langhuse omkring en lukket gård – altså i alt 16 langhuse. Disse huse havde krumme vægge og smalle gavle og var bygget af jord, græstørv og egetømmer.
Udvendigt beskyttedes volden mod øst af en voldgrav og til de øvrige tre sider af vandløb.

Ud over Trelleborg findes der i Danmark tre andre borge opført i samme periode og efter samme model: Aggerborg ved Limfjorden, Fyrkat ved Hobro og Nonnebakken på Fyn. Hvorfra inspirationen til denne type ringborg er kommet, og hvad borgenes funktion har været, ved man ikke med sikkerhed. Men anlæggenes store mængder af materialer og arbejdskraft samt deres imponerende størrelse og præcision vidner om, at de er prestigebyggerier. De er dateret til slutningen af Harald Blåtands regeringstid, og borgene var sandsynligvis et led i kongens plan om at styrke den centrale kongemagt. De er med andre ord de ældste kendte kongeborge i Danmark. Harald Blåtands bestræbelser blev imidlertid slået ned af en oprørshær bestående af småkonger og lokale høvdinge under ledelse af Haralds egen søn, Svend Tveskæg. Borgerkrigen førte til Harald Blåtands død omkring 987.

At borgen er blevet døbt Trelleborg kan enten have været tænkt som en hån mod de høvdinge, der blev undertvunget af borgen og dermed blev trælle for kong Harald Blåtand. Eller måske henviser navnet til selve byggeriet, idet trel er den oldnordiske betegnelse for et af husenes tømmerstykker.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014