Copenhagen X Galleriet

A-Huset

Fra en noget uglamourøs tilværelse som statslig kontorbygning blev A-huset først kreativt fristed og siden et luksuriøst lejlighedskompleks for storbykosmopolitter

Luksuriøse lejligheder for forretningsfolk, storbykosmopolitter og velbeslåede turister. Med højt serviceniveau, fede fællesfaciliteter og fantastisk udsigt fra Nordens største tagterrasse.

Det er kort fortalt opskriften på konceptet Stay Copenhagen, der i foråret 2010 slog dørene op på Islands Brygge i den gamle bygning, der indtil da var kendt under navnet A-huset. Men før det kom så vidt, skulle huset have så forskellige funktioner som arbejderhotel, postkontor og kreativt arbejdsfællesskab.

Det hele startede i 60'erne. A-huset, der har fået sit kælenavn på grund af den karakteristiske A-formede grundplan, blev opført som et arbejderhotel i tilknytning til den legendariske sojakagefabrik på Islands Brygge. Siden rummede bygningen blandt andet kontorer for postvæsenet og aflastningsstudier for Danmarks Radio. I lange perioder stod A-huset dog også tomt på grund af sin isolerede placering i udkanten af Islands Brygge.

Send de kreative ind

I takt med at byudviklingen fandt vej til Islands Brygge, begyndte investorerne også at interessere sig for området, der gradvist rykkede tættere på centrum i københavnernes bevidsthed.

A-huset blev købt af ejendomsselskabet Walls, men ikke med det samme udviklet til luksusboliger, som ellers var en dominerende tendens på det tidspunkt. Fra 2003, mens projektudviklingen stod på, blev huset lejet ud til billige penge til byens mange udøvende kunstnere, musikere og andre kreative, der her kunne få meget og billig plads tæt på byen.

Konceptet var en kæmpe succes, og lejemålene blev revet væk på under en måned. Blandt andre nåede billedkunstneren Tal R, musikeren Anders Trentemøller og designeren Henrik Vibskov at slå deres folder i A-huset, der på kort tid blev en velbesøgt lokalitet i Københavns kultur- og natteliv. Da huset alligevel stod over for en omfattende renovering, var der frit slag til at indrette og dekorere, som man ville.

Fra kreativ hule til lækker luksus

I 2006 begyndte det egentlige ombygningsprojekt. Den nedslidte bygning blev skrællet ind til betonkonstruktionen, sat i stand og indrettet i sin nuværende form med 179 servicelejligheder - en slags lejlighedshotel med bekvemmeligheder som café, fitnesscenter, velkomstlounge, rengøringsservice og Nordens største tagterrasse til fælles brug.

Konceptet kaldes STAY, og idéen er at skabe lejligheder skræddersyet til nutidens urbane verdensborgere - velbjærgede og travle omrejsende, der er på kortere eller længere visit i København. Derfor er lejlighederne skåret over en række eksklusive skabeloner, man ikke ville finde i et typisk lejlighedsbyggeri: Der er den store étværelses med brusebad midt i rummet og lejligheden med terrasse langs hele facaden, så man rigtig kan mærke vejr og vind. Der er dog også indrettet en række mere klassiske - men stadig eksklusive - boliger henvendt til familier, der tager højde for både æstetikken og det praktiske.

Indretningen varetages af møbelfabrikanten HAY, der har sørget for at give hele huset et gennemgribende moderne look helt befriet for gamle travere inden for Danish Design.

Moderne fællesskab

Ud over lejligheder og fællesarelaer rummer STAY også en kontoretage, hvor mindre virksomheder har mulighed for at oprette kontorer og trække på husets serviceydelser.

Tanken har i det hele taget været at skabe et moderne bo- og arbejdsfælleskab, der på solidarisk vis giver de logerende mulighed for at gå sammen om fælles aktiviteter og faciliteter - men også levner plads til, at man kan få lov at passe sig selv.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014