Copenhagen X Galleriet

Aller Huset

Bag Fisketorvet på Havneholmens yderste mole, har mediehuset Aller samlet alle deres aktiviteter i et nyt domicil.

Mediehuset Aller har samlet alle deres aktiviteter i et nyt domicil i Københavns havn. Bag Fisketorvet på Havneholmens yderste mole har PLH arkitekter skabt et otte etagers domicil i glas, stål og aluminium som Københavns stadsarkitekt Jan Christiansen har kaldt arketypisk maskulint.

En trekant af glas

Havneholmens yderste mole er trekantet og har givet inspiration til Allerhusets form. Det ligger som en isbryder på vej op gennem byens havn. Fra dens spids kan man se ned langs de krumme facader af glas og aluminium, der lader lyset strømme ind fra alle tre sider.

Den spidse front og facaden ud mod havnen er i otte etager mens bygningen skråner ned mod den korte side af trekanten, der er fem etager høj. Her er indgangspartiet med Allers røde logo og en forplads til parkering, der giver let adgang for husets arbejdende og gæster, men til gengæld ødelægger noget af potentialet for det tiltagende byliv bag Fisketorvet, der er opstået som følge af bådudlejning, havnebad samt cyklister og fodgængere på vej over Bryggebroen.

Kunstnerisk kraft

Den store glasfacade skal trække lyset ind i det store atrium, som skærer gennem bygningen fra syd til øst. Atriet er bygget i granit, egetræ, valnød og matteret glas, der skal afspejle afvekslingen i de nordiske årstider.

En spiralformet lysskulptur af hvide og blå lamper går fra top til bund og set fra Bryggebroen fungerer den som et vartegn for byggeriet.

Tegnestuen har foretaget en analyse af medarbejdernes arbejdsrytme og har tegnet huset efter deres behov. Derfor er det præget af glas og gennemsigtighed, så medarbejderne har let ved at få kontakt til hinanden. Rummene er fleksible og kan tilpasses til størrelsen af de redaktioner, der har brug for dem og det er muligt at tage arbejdet med ud i de store grønne lænestole eller holde møder i de åbne tekøkkener. Tæpper på gulvene og lave, akustiske lofter hjælper til at holde lyden af de mange hundrede ansatte på et minimum.

Husets udformning og indretning resulterede i december 2009 i at Københavns Kommune præmierede det for bedste kontorhus og gav denne kommentar: 'Det har en kunstnerisk kraft og står som en knivsæg på hjørnet som en yderst overbevisende stævn'.

En snabel i havnen

850 arbejdspladser giver et højt energiforbrug og især nedkøling af it-systemer er en udfordring for store mediehuse. Arkitekterne har i denne situation udnyttet Allerhusets placering midt i havnen. Den store trekant er direkte forbundet til havnebassinet og suger vand fra Københavns havn ind i bygningen til nedkøling af det store antal computere.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014

}