Copenhagen X Galleriet

Amager Bakke

Et nyt affaldsbehandlingscenter skal sikre København en mere effektiv energiproduktion i rekreative omgivelser med skibakke og udsigtspost på toppen.

Et af landets ældste forbrændingsanlæg Amagerforbrænding knirker i krogene og skal derfor genopstå i en ny og moderne indpakning. BIG - Bjarke Ingels Group står bag forslaget til et nyt forbrændingsanlæg på samme adresse.

Det topmoderne affaldsbehandlingscenter udfoldes imellem Danmarks ældste betonanlæg, befæstningsværket Prøvesten, hvor Københavns største lystbådehavn er under udformning og det nye aktivitetsanlæg, Copenhagen Cablepark, hvor wakeboardere slår sig løs på vandet.

Rekreation på forbrændingsboksen

Amagerforbrænding skal være mere end en funktionel industribygning i ingenmandsland. Forbrændingsantalten og de grønne arealer ved vandet skal være et sted, hvor københavnere og andet godtfolk tager på søndagsudflugt i de rekreative omgivelser.

Derfor får bygningen etableret 1500 meter grønne, blå og sorte pister til skientusiaster, mens mindre action hungrende besøgende kan nyde udsigten fra udkigsplatformen på toppen af den 90 meter høje bygning.

Skibakken og udsigtsposten skal fungere som en forlængelse af de aktiviteter, som allerede findes i området og skabe en kobling imellem byen og industrien.

Røgringe og CO2-reduktion

Forbrændingsanlægget skal først og fremmest omforme affald til energi. Men det behøver nødvendigvis ikke ske bag lukkede døre, så for at signalere, at der produceres kraft og varme til borgere og virksomheder, skal bygningens skorsten udsende røgringe.

Skorstenen formes som en stor cirkel, så der kan udspydes signaler om produktionen i byen, og vil i øvrigt indeholde en café og et indendørs udkigsareal.

Energiproduktionen foregår under en miljøprofil med en langt mere effektiv energiproduktion end det gamle. Energieffektiviteten sættes op med 20% pr. ton affald, og den årlige CO2-reduktion på 50-60.000 ton vil bidrage betragteligt til at gøre Hovedstaden CO2-neutral i 2025.

Sidst opdateret d. 1. november 2016