Copenhagen X Galleriet

Amerika Plads

For mere end 100 år siden blev et område i den nordlige del af Københavns Havn anlagt som frihavn. I dag er området i fuld gang med at få nyt liv under navnet Amerika Plads.

For mere end 100 år siden blev et område i den nordlige del af Københavns Havn anlagt som frihavn. Der blev etableret anlæg til godstrafik, og gennem mange årtier var der forbindelse med godsfærge til Sverige.

I dag har området fået en ny funktion som boligområde under navnet Amerika Plads. Store bygningskomplekser er skudt i vejret, og flere er på vej. Der er blevet etableret i alt ni nye karreer, der rummer omkring 650 boliger, 2.500 arbejdspladser og 130 hotellejligheder. For boligernes vedkommende er der tale om leje- og ejerlejligheder i den dyre ende.

Generobring af havnen

Det hollandske arkitektfirma West 8 med Adriaan Geuze i spidsen har udarbejdet helhedsplanen for området. Filosofien er at skabe et tæt og aktivt bymiljø præget af store bygningskomplekser, der varierer i form og højde.

I gadeplan er der skabt mulighed for at etablere butikker og cafeer ud mod en langstrakt plads midt i området. I den nordlige ende af pladsen er ligger den over 100 år gamle Frihavnsstation, som i forbindelse med etableringen af Amerika Plads er blevet gennemrenoveret. Nord for pladsen er der adgang til og fra DFDS' færgeterminal og færgerne til Oslo.

Overordnet har West 8 med planen for Amerika Plads forsøgt at udnytte industriens udflytning til at erobre havnen tilbage til københavnerne. I forsøget på at skabe et kvarter med liv det meste af døgnet er erhverv og bolig blevet blandet.

Så længe tilflytningen endnu ikke har gjort det muligt at drive butik i området, kan der indrettes små studios til tegnestuer og lignende i butikslokalerne.

Højhuse spænder kvarteret ud

Husene på Amerika Plads tegnes af forskellige arkitekter. Området fik i 2004 et pejlemærke i den nordlige ende i form af Arkitemas Kobbertårn, der huser et advokatfirma.

I begyndelsen af 2006 var der byggestart på et andet højhus i den sydlige ende, kaldet Fyrtårnet. I modsætning til Kobbertårnet er Fyrtårnet et boligbyggeri. Sammen kommer de to højhuse på henholdsvis 15 og 16 etager til at afgrænse bydelen.

Ud ad til bliver en af de store udfordringer at integrere Amerika Plads med det nærliggende Østerbro. De to bydele adskilles nemlig på bastant vis af jernbanen og Kalkbrænderihavnsgade. Et forsøg på at integrere de to bydele har været ved at bygge Langelinjebroen.

Med udbygningen af hhv. Marmormolen og Nordhavnen, som Amerika Plads grænser op til, vil adgangsforholdene nødvendigvis blive forbedrede.

 

 

Sidst opdateret d. 21. januar 2014