Copenhagen X Galleriet

Atp Kontorhus Langelinie

Nyt havvandskølet og energioptimeret kontorhus i pakhusstil opføres for enden af Langelinie

Som perler på en snor ligger de pakhuslignende bygninger ud ad Langelinie. Inden længe står den på familieforøgelse, når en ny kontorbygning tegnet af Lundgaard og Tranberg i samarbejde med rådgivningsfirmaet COWI opføres for enden af molen.

Med projektet har arkitekter og ingeniører forsøgt at skabe et moderne kontorbyggeri, der respekterer den eksisterende arkitektur på stedet - de seks eksisterende bygninger på Langelinie - og oven i købet lever op til lavenergiklasse 1, som ikke bliver et lovkrav før 2015.

Et moderne pakhus

Facaderne på den aflange bygningskrop er brudt op af en række kviste og vinduer i forskellige størrelser, der giver lysindfald og udsyn i hele huset. Det har været ambitionen at skabe et uformelt og levende facadeudtryk, der ikke ligger under for forventningen om, at energirigtigt byggeri skal have med græs på taget eller ligne noget fra en science fiction-film.

Men de relativt små vinduesarealer giver også mindre tab af varme end store panoramavinduer, som man har set i meget kontorbyggeri de seneste 15-20 år. De sørger også for, at bygningen ikke bliver overophedet af direkte sollys på en varm sommerdag. Lavt varmetab i kolde perioder og solafskærmning i varme betyder mindre energi til opvarmning og afkøling, og altså mindre CO2-forurening.

Som et supplement til vinduerne sørger et stort atrium midt i huset for store mængder indirekte dagslys, hvilket skaber et godt lysmiljø og sænker behovet for elektrisk belysning. Atriet går igennem samtlige etager og er møbleret med tværgående gangbroer, opholdsplatforme og et åbent trappeforløb.

Grønne og blå trapper

Det aflange atrium har en trappekerne i hver ende. Den ene kerne er "grøn" med en frodig bevoksning af slyng- og klatrevegetation, den anden "blå" med en vandkunst ned ad væggene i hele bygningens højde.

Støbt på stedet

Det nye kontorbyggeri skal opføres med en blanding af betonelementer og beton støbt på stedet. Idéen er at undgå transport af for mange betonelementer og dermed undgå en del af CO2-udslippet fra de lastbiler, som skulle køre elementerne til byggepladsen. Den pladsstøbte konstruktion er også mere kompakt end et elementbyggeri, og det gør det muligt at klemme syv etager ind på bygningens 19 meters højde i stedet for seks, hvis der var anvendt elementer.

Havvand køler og luner

Da bygningen ligger helt ude på Langelinie med vand til begge sider, har man valgt at udnytte energien fra havvandet til både køling og opvarmning. Kort fortalt sørger et rørsystem, der er bygget ind i husets etageadskillelser, for at pumpe havnevand rundt i bygningen. Om sommeren hentes koldt vand ind for at køle bygningens beton, og om vinteren - ved hjælp af en varmepumpe - pumpes opvarmet vand rundt i bygningen (Læs mere om princippet i vores bæredygtigheds-FAQ).

Endelig bliver den varme, som produceres af mennesker og kontormaskiner i huset, genindvundet ved hjælp af en varmepumpe. Pumperne er delvist drevet ved hjælp af solceller.

Byggeriet påbegyndes, når bygherren ATP ejendomme har fået tilstrækkeligt mange lejere - sandsynligvis i løbet af 2010.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014

}