Copenhagen X Galleriet

Auditorium Svanemølle Kaserne

Tegnestuen Entasis har leget med spændingen mellem gamle traditioner og ny arkitektur i det nye auditorium på Svanemøllen Kaserne på Østerbro.

Auditoriet tilhører Forsvarsakademiet, og arkitekternes målsætning var at skabe en bygning, der styrker Forsvarsakademiets image som en moderne uddannelsesinstitution, og samtidig respekterer traditionerne og historien, der ligger i kasernens oprindelige, symmetrisk placerede rødstensbygninger.

Den nye bygning rummer et auditorium og syv syndikater, som er det militære udtryk for undervisningsrum. Grundkonstruktionen består af store betonelementer, som er støbt på stedet, og facaden er beklædt med mørke skiferplader i forskellige størrelser, der giver bygningen et rustikt præg.

Plint i skæv vinkel

For at komme til det nye auditorium går man gennem en passage mellem to af kasernens oprindelige bygninger og over en lille plads. Ideen hos arkitektfirmaet Entasis er at lade dynamik og balance afløse den statiske symmetri i de oprindelige kasernebygninger. Det opnås blandt andet ved hjælp af en 40 centimeter høj plint, der strækker sig i hele pladsens længde i en skæv vinkel i forhold til de to oprindelige bygninger, således at deres parallelle forløb bliver brudt. Plinten fortsætter ind i den nye auditoriebygning, hvor den rejser sig til en 7 meter høj betonvæg i foyeren og giver rummet en iøjnefaldende dybde. Facaden mod pladsen er helt af glas, hvilket skaber en næsten umærkelig overgang fra uderummet til foyeren, som også er oplyst via ovenlys.

Vilje til nytænkning

Da Entasis´ projekt i 2000 blev kåret som vinder af arkitektkonkurrencen om det nye auditorium, udtalte dommerkomiteen: 'Projektet viser en stærk formuleret løsning på udvidelsen af et eksisterende sluttet og symmetrisk anlæg med en radikal moderne bygning, der synliggør Forsvarsakademiets identitet, tradition, historie og vilje til nytænkning.'

 

 

Sidst opdateret d. 21. januar 2014

}