Copenhagen X Galleriet

Bananna Park

Ny park på Nørrebro blev til ved lokalt engagement og kommunal velvilje

En græsplæne, en skov, en klatreportal, to bananformede jordvolde og en masse lokalt engagement. Med de ingredienser kan man forvandle en tidligere industrigrund til en attraktiv park og legeplads.

Historien om BaNanna Park er en solstrålehistorie om, hvordan kommunen reddede et ubebygget areal fra byggelystne investorer og sikrede et grønt åndehul i et af landets mest ubegrønnede byområder.

I slutningen af 2004 kom det frem, at der var planer om et boligbyggeri i en ubebygget og græsbevokset lomme ved Nannasgade på Nørrebro.

Lokalt åndehul

Området var i lang tid blevet brugt af områdets institutioner som et supplement til legepladser og skolegårde. Så ansatte på Rådmandsgades Skole, områdets forældre og andre ildsjæle indsamlede lynhurtigt 2.300 underskrifter mod projektet, og kort tid efter opkøbte kommunen området og gjorde det til et projekt under den dengang nystartede områdefornyelse i Mimersgadekvarteret.

Gennem borgermøder og dialog med institutionerne blev der udarbejdet en plan for en bydelspark. Parken skulle fungere som et grønt åndehul i kvarteret og samtidig kunne bruges af områdets børn og unge.

Jorden er giftig

Før områdefornyelsen blev grunden i Nannasgade kaldt "giftgrunden" på grund af det olieraffinaderi, der tidligere lå på stedet. Jorden blev renset op, så det var sikkert for børn at lege i parken, og navnet blev ændret til det mere muntre BaNanna Park. Dette navn inspirerede arkitekterne til parkens særkende: to bananformede jordvolde i parken, den ene endda klædt i en hidsig gul sportsbelægning, så ingen kunne være i tvivl.

Junglen, plænen og pladsen

I foråret 2010 kunne glade de glade beboere så tage BaNanna Park i brug. Den færdige park er inddelt i tre områder: junglen, plænen og pladsen, som tjener hver deres funktion.

Junglen er egentlig en samling eksisterende træer med et lille pift af nyplantede kirsebærtræer, som skal blomstre smukt om foråret. Der er også blevet plantet en håndfuld bambusbuske, for at give den rette jungleagtige tæthed.

Plænen er først og fremmest tænkt som boldbane, men det er også her, at man finder de karakteristiske bananer, som kan bruges til leg eller som tilskuertribuner ved f.eks. fodboldkampe.

Pladsen markerer indgangen til BaNanna Park med en 14 meter høj klatreportal. Her er der opstillet forskelligt byinventar, der indbyder til ophold.

Parken er bundet sammen med et asfalteret loop, som for eksempel kan bruges til cykling eller rulleskøjteløb. Langs stien er der opstillet lamper, så der ikke er nogen mørke og skumle kroge, og et par store lysmaster med farvet lys kaster et eventyragtigt skær over parken ved aftentide.

Mere grønt til Nørrebro

BaNanna Park er et projekt ud af flere, der skal sikre mere grønt på Nørrebro. En rundboldskud derfra, i Odinsgade, er der blevet etableret en såkaldt lommepark. Og længere ude mod Nørrebro Station blev parkbåndet Superkilen i indviet i juni 2012 og aktivitetsparken på det tidligere DSB-areal indvies efteråret 2012. Tilsammen skal disse projekter medvirke til at skabe en positiv byudvikling i det tidligere lidt slidte kvarter.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014