Copenhagen X Galleriet

Biblioteket

En let, lys og smuk bygning på toppen af Bispebjerg, formet som en forskudt bogstabel, bliver det første integrerede kulturhus og bibliotek af sin slags i Danmark.

Nordvestkvarteret har fået et nyt kulturelt fyrtårn i form af Biblioteket. I 2009 lå de to lokale biblioteker for en sammenlægning, og kulturhuset en udvidelse hvilket gav anledning til at sammenlægge alle tre og skabe det kulturelle centrum som området længe havde manglet. Det eksisterende kulturhus er udvidet med 2000 m² der har givet plads til et stort bibliotek, men også kreative værksteder, café, borgerservice, mødelokaler og lokal TV / radio.

Som en kæmpe stak bøger

Resultatet er det gyldenfarvede Biblioteket der trods sit navn indeholder langt mere end boglige hyldemeter. Navnet refererer snarere til formen der har fundet inspiration i en stak gigantiske bøger balancerende på hinanden. De forskudte 'bøger' er store tætte bygningsvolumener, mens mellemrummene er mere åbne, gennemsigtige rum med glasvægge. Biblioteket er beklædt med strækmetal som giver en sanselig overflade der leger med lyset og giver bygningen sit strålende gyldne udtryk.

Gentænkning af biblioteksinventaret

Arkitekterne har ikke kun tegnet selve bygningen, men står også bag indretningen der byder på en gentænkning af biblioteksinventaret. Børnebiblioteket er udformet som et grønt og hvidt klatrelandskab, ungdomsbiblioteket er sølvfarvet, mens voksenbiblioteket er indrettet som en cigarkasse med reoler i lyst træ og mørke læderlænestole.

Kulturhus, bibliotek og husets øvrige tilbud bindes sammen af gangbroer, trapper og forskydninger på tværs af foyeren der for øvrigt er udsmykket af street art-kunstneren Husk Mit Navn.

 

 

14. juni 2013 / Af Ida

Sidst opdateret d. 21. januar 2014