Copenhagen X Galleriet

Bikuben Kollegiet

Arkitektonisk er Bikuben Kollegiet bygget op om et rotationsprincip, hvor rækker af boliger ligesom vrider sig forbi fællesarealerne op igennem bygningen.

Mange af Københavns kollegier er bygget med lange gange, ensartede etager og klare adskillelser mellem beboernes værelser og de fælles opholdsområder. Sådan blev det ikke på Bikuben Kollegiet, der i sommeren 2006 stod færdigt i Ørestad Nord. I forbindelse med byggeriet blev der udskrevet en konkurrence, som efterlyste visioner for fremtidens kollegiebyggeri. Bedste projekt kom fra tegnestuen AART, som havde en ambition om at give mulighed for nye samværsformer og nye former for fællesskaber på kollegiet. Det er blandt andet sket ved at placere køkkener, opholdsrum og større fællesområder som multirum, gymnastikrum, vaskeri og taghave forskudt på forskellige etager. Både køkkener og fællesområder er orienteret indad mod en central gård, og dermed er det muligt at se fra det ene område til det andet.

Søjler og spiraler

Arkitektonisk er Bikuben Kollegiet bygget op om et rotationsprincip, hvor rækker af boliger ligesom vrider sig forbi fællesarealerne op igennem bygningen. Nederst hviler bygningen på en central sokkel, som ud mod gaden giver plads til en søjlegang. Overordnet set fremstår kollegiet som en kube, men den markante kasseform brydes flere steder af de åbne 'mellemrum', hvor der er plads til både indendørs og udendørs fællesarealer. I stueetagen er der planer om at etablere cafe. Meningen var, at Bikuben Kollegiet kom til at bilve en iøjnefaldende bygning, der på hjørnet af Njalsgade og Amager Fælledvej udgjorde Ørestads nordøstlige hjørne.

 

 

Sidst opdateret d. 21. januar 2014