Copenhagen X Galleriet

Bispebjerg Bakke

Et samarbejde i særklasse udspiller sig i disse år på Bispebjerg Bakke, lige over for Bispebjerg Hospital.

Her har billedhuggeren Bjørn Nørgaard leveret den kunstneriske vinkel i en boligbebyggelse, der adskiller sig såvel i form og materialevalg som i selve arbejdsprocessen.

Billedhuggeren Bjørn Nørgaard tog afsæt i musikken, da han skulle modellere den første udgave af huset i ler. Han lod musikken slå tonen an i huset: Det bølgende tag er rytmen, murværket bassen og de meget forskellige vinduespartier diskanten.

Portene er pauserne i musikken.

Kunst, arkitektur og teknik arbejder sammen

Integrationen af kunst, arkitektur og teknik er omdrejningspunktet for Bispebjerg Bakke. Byggeriet har fået en original og organisk udformning, der får det færdige hus til at fremstå som en skulptur.

Byggeriet består af to bygninger, der snor sig som en slange gennem terrænet. Bygningerne er på 3-4 etager med en tårnagtig udformning, der enkelte steder stiger til 8 etager. Bebyggelsen er opført i solide, velafprøvede materialer efter gedigne, håndværksmæssige traditioner kombineret med industrialiseret byggeskik. Vinduerne er lavet af træ og tagene af kobber.

Desuden er byggeriet opført i henholdsvis røde og gule mursten med henvisning til de klassiske karreer på Nørrebro, hvor de røde mursten er anvendt mod gaden og de gule mod gården.

Lerets betydning

Også indvendig er Bispebjerg Bakke banebrydende med skæve og krumme vægge. Med vinduer, der buer udad og altaner, der buer indad. Der er lagt vægt på smukke lysindfald og et godt indeklima i boligerne, der alle har altan eller terrasse. Den gode rumoplevelse i de enkelte boliger har fået en høj prioritet. Derfor har arbejdet med ler været gennemgående. Modelleringen har givet kunstneren og arkitekten mulighed for at se og føle, hvordan de tænkte former tager sig ud i rummet.

Som Bjørn Nørgaard siger; "Det, man ikke kan modellere, skal man ikke bygge".

 

 

Sidst opdateret d. 21. januar 2014