Copenhagen X Galleriet

Bispebjerg Kollegiet

Københavns første aktienoterede kollegiebyggeri. Ti aktier giver fortrinsret til en kollegiebolig

Metoderne til at finansiere boliger til unge er efterhånden mange, og nu kan København føje aktienotering til listen. For omtrent 10.000 kr. kunne man erhverve sig en aktie i kollegiebyggeriet på Tagensvej, da selskabet Keops Kollegiet Bispebjerg blev aktienoteret i 2003. Ti aktier giver fortrinsret til én kollegiebolig for aktionæren selv eller et barn, barnebarn, stedbarn eller stedbarnebarn af aktionæren. Og for at afbøde et økonomisk tab, hvis behovet for ungdomsboliger skulle falde, er værelserne indrettet, så bygningerne forholdsvist enkelt vil kunne ændres til familieboliger.

Alle 2.500 aktier i Keops Kollegiet Bispebjerg blev solgt, da daværende eneaktionær Keops Development A/S udbød dem på markedet. Med en investering på godt 100.000 kr. blev der dermed skabt et væsentligt billigere alternativ til forældrekøb.

De to tårne

Kollegiet, der er tegnet af Anna Maria Indrio fra C.F. Møller Arkitekter, er udformet som to fritstående punkthuse i 9 og 10 etager. Adgangen til de enkelte boliger sker via altangange omkring et snævert gårdrum, der åbner sig mod syd. I gårdrummene er en række nedhængte bokse placeret. Disse rummer kollegiets fællesrum, og er forsynet med tagterrasser på toppen.

De to kollegiehuse fremstår udadtil med teglbeklædte facadeelementer og store vinduespartier med franske altaner. Ind mod gårdrummene er altangangsfacaderne og boksene med beklædt med skinnende metal. Intentionen har blandt andet været at få byggeriet til at fremstå højt og modernistisk, og tilnavnet De To Tårne er opstået under arbejdet med denne ambition.

Arkitekten har bevidst brugt minimale virkemidler inden døre, for at give beboerne rum til selv at kunne præge stedet i fællesskab.

Med Mimersparken som grøn nabo

I oktober 2012 fik Bisbebjerg Kollegiet en grøn nabo i form af Mimersparken. Her kan man krudte benene af med fodbold, parkour, bordtennis og klatring, skyde genvej til Nørrebrogade, hænge ud og grille om sommeren.

 

 

Sidst opdateret d. 21. januar 2014