Copenhagen X Galleriet

Bispebjerg Krematorium

Med stor respekt for bygningens funktion står krematoriet på Bispebjerg Kirkegård i al sin enkelthed som et væsentligt bygningsværk.

Krematoriet på Bispebjerg Kirkegård er anerkendt for sine arkitektoniske kvaliteter. Bygningen tager sig da også både markant og interessant ud, når man en forårsdag kommer gående af kirkegårdens brede allé op mod bjergets 'top'. Midt i et grønt hav af græs, buske og træer ligger krematoriet som en rød kolos med høje, slanke vindueshuller og gårdrum, der ligesom er skåret ud i bygningens kasseform. Det er blevet bemærket, at krematoriet udstråler alt fra effektivitet til ædelhed, anonymitet og autoritet. Man kunne også kalde det for højtidelighed i murstensform.

Respekt for de døde

Både ude og inde afspejler respekten for de døde og deres efterladte sig. Indenfor har arkitekterne fra Friis & Moltke arbejdet med mægtige dørpartier beklædt med kobber og store gulvflader i granit. Også de fire ovne i ovnrummet er formet i kobber. På gulvet ligger der visse steder planker af elm, der stammer fra træer, der stod på grunden, før byggeriet gik i gang.

En svær begyndelse

Opførelsen af Krematoriet på Bispebjerg kom i gang efter en svær begyndelse. Den oprindelige arkitektkonkurrence blev vundet af tre arkitektstuderende med et projekt, der af dommerkomiteen blev beskrevet som 'nytænkning' og 'et kommende referenceværk' ikke bare i Danmark, men også i Europa. Vinderforslaget viste sig dog at være meget dyrt, og blandt andet måtte det opgives at bygge kapel i forbindelse med krematoriet. I 2000 blev der udskrevet en ny konkurrence som Friis & Moltke vandt.

 

 

Sidst opdateret d. 21. januar 2014