Copenhagen X Galleriet

Børnekulturhus Ama'r

Nyt børnekulturhus på Amager skal give børnene optimale rammer for leg, læring og børnekulturelle oplevelser

Huset kommer til at ligge i tilknytning til Musiktorvet på Øresundsvej, og er det første af sin slags i Danmark, der er skabt fra bunden i samarbejde med de fremtidige brugere.

Huset er nemlig udtænkt til børn, men i høj grad også af børn. Kunstneren Kerstin Bergendal har gennem to år afholdt en række workshops, hvor de kommende brugere af huset - børn i kvarteret og pædagoger fra naboinstitutionerne - lavede tegninger og modeller og på den måde bidrog til arbejdet med den videre udformning af huset og dets indretning.

Børnemagnet

Børnekulturhuset bliver bygget på området ved Musiktorvet på Øresundsvej og er en del af den samlede vision om at skabe et kulturcentrum til glæde for kvarteret og på længere sigt hele byen. Ved at skabe et nyt samlingspunkt for børn håber man også på at vende udviklingen med fraflytning af børnefamilier fra kvarteret.

Harmonisk, men iøjefaldende

Selve huset ligger på et hjørne mellem to eksisterende bygninger og er tænkt som en forlængelse af de eksisterende gavle. På den ene side ligger en høj karrébygning, på den anden side et mindre længehus, og det betyder, at kulturhuset falder i højde fra den ene ende til den anden.

På hjørnet er bygningskroppen trykket helt ned i en etages højde for at bevare udsigt og dagslys for gårdrummet bagved.

Fleksibel indretning

Indvendigt bliver bygningen indrettet med en række forskudte planer og et åbent såkaldt indgangstorv, hvorfra husets forskellige rum og funktioner bølger op og ned i forskellige niveauer. Huset bliver ca. 1.000 m².

Husets rum tilrettelægges, så de kan bruges til mange forskellige aktiviteter. I husets ene ende bliver tre værkstedsrum forbundet af en aktivitetstrappe/klatrebakke. Værkstederne bliver fleksible, så de kan skifte funktion over tid. I husets modsatte ende er der rum, som lægger op til bevægelse og optræden.

Overalt i huset bliver der masser af huler og nicher, som kan indrettes personligt og gøres 'svært tilgængelige' for voksne. De indvendige overflader er valgt ud fra et ønske om høj robusthed og skiftende stofligheder. Ydervægge og lofter fremstår i malet eller rå beton. Gulvet i stueetagen er desuden i lakeret beton, som en forsættelse af torvet udenfor.

Endnu et Mandrupsk kulturhus

Med børnekulturhuset markerer Dorte Mandrup Arkitekter sig endnu en gang som en stærk leverandør af kulturbyggerier på Amager. I 2001 indviedes Mandrups Beboer- og kulturhus i Holmbladsgade, og i 2006 fik det følgeskab af idræts- og kulturhuset Prismen.

 

 

Sidst opdateret d. 21. januar 2014