Copenhagen X Galleriet

Center For Kræft & Sundhed

Det nye Center for Kræft & Sundhed er et moderne bud på helende arkitektur.

Det ligner ikke et hospital. Det lugter ikke som et hospital. Og når man kommer ind ad døren, bliver man ikke mødt af en reception og en uendelig vejviser, som man gør på et almindeligt hospital. Det nye Center for Kræft & Sundhed er bygget for at lede tankerne alle mulige andre steder hen end det, det handler om - nemlig om mennesker med kræft og deres pårørende.

Sund arkitektur

De københavnske Nord Architects står bag byggeriet og arbejdet med at skabe helende arkitektur. At bygge helende arkitektur handler om at bygge, så brugerne ikke føler sig syge. Nøglen til det er at bygge i en menneskelig skala og skabe en hjemlig stemning, fortæller arkitekterne om projektet.

Derfor ligner det nye center heller ikke en klinik eller et hospital. Udefra ser man en lang række små individuelle huse med facader af skinnende aluminium. Indvendigt hænger de små huse sammen under det krøllede tag med vægge af træ, der skaber en varm og behagelig atmosfære.

Husene strækker sig som en karre rundt om et indre gårdrum, en moderne klosterhave med forskellige temaer. Her kan de besøgende, som både er kræftsyge, pårørende og helbredte, mødes til en kop kaffe, dyrke nogle grøntsager eller bare have en stille stund i solen.

Et sted til brugerne

Centret er et tilbud til kræftpatienter i hovedstaden, som kan besøge det for at komme til genoptræning, få rådgivning eller for at mødes med andre i køkkenet og lave mad.

Køkkenet er, ligesom stedets cafe og træningslokaler, med til at give brugerne gode oplevelser og vejledning til et godt liv efter sygdommen.

Centret er blevet til i samarbejde med både personale og brugere som har fokuseret på, at det skal være et rart sted at opholde sig og ikke virke stigmatiserende på de besøgende.

 

 

21. januar 2014 / Af Rasmus Peter Schou Therkildsen

Sidst opdateret d. 21. januar 2014