Copenhagen X Galleriet

Daginstitutionen Landsbyen

Landsbyen ligger omkranset af træer på en dejlig skrånende grund i Grøndalsparken i Vanløse, hvor børnene på deres små cykler kan ræse op og ned ad en bugtet sti.

Københavns Kommune har i en del år manglet daginstitutionspladser til at opfylde den kommunale pasningsgaranti. Derfor vedtog Borgerrepræsentationen i juni 2003 en Børneplan, og der blev udskrevet en konkurrence om ti nye institutioner. Kravet var, at institutionerne frem for alt skulle være billige og hurtige at opføre.

Det tog således kun otte måneder fra tegnestuen ONV vandt opgaven med fem af institutionerne, til den første af dem var bygget. Det var muligt, fordi der blev arbejdet med præfabrikerede rumstore moduler, der blev transporteret til byggepladsen og beklædt med forskellige typer facade.

På trods af den billige byggeteknik har både Landsbyen på Grøndalsvænge Allé i Vanløse og en anden ONV-institution, Møllehuset i Møllegade på Nørrebro, fået ros for deres både solide og elegante fremtoning.

Terrasse og vinkevinduer

Landsbyen ligger omkranset af træer på en dejlig skrånende grund i Grøndalsparken i Vanløse, hvor børnene på deres små cykler kan ræse op og ned ad en bugtet sti.

Selve bygningen er i to etager med glasfacade, balkon og terrasse i hele bygningens længde ud mod legeplads og park. Foran facaden er der monteret et antal forskudte trælameller, der skal regulere og variere lysindfaldet. Ud mod gaden er facaden mere mørk og massiv, men præget af en række aflange 'vinkevinduer' i børnehøjde, hvor poderne kan tage afsked med deres forældre om morgenen. Indgangen ligger i et lille knæk i bygningen, og herfra kommer man ind i et centralt fordelingsrum.

De sidste ting på plads

Souschef Lisbeth Sonne fra Landsbyen fortæller, at både personale og forældre er glade for deres nye bygning, der blev taget i brug i august 2004. Forældrene falder især i svime over det dejlige lysindfald.

Som tilfældet ofte er med nye dagsinstitutioner har der dog været en række mangler, som først er blevet opdaget efter indflytningen. Eksempelvis blev man nødt til at sætte børnelås på vinkevinduerne, som børnene hurtigt fandt ud at åbne, og der er blevet sat et børnegelænder op ved trappen til første sal.

Sidst opdateret d. 21. januar 2014

}