Copenhagen X Galleriet

Den Blå Planet

Danmarks Akvarium skifter i 2013 de gamle bygninger i Charlottenlund ud med et spiralformet oplevelsescenter ved Kastrup Havn

Uanset om man ankommer fra land, fra vand eller fra luften, vil det være svært at overse Den Blå Planet - det nye Danmarks Akvarium. Med sin spektakulære udformning og placering på Udsigtshøjen ved Kastrup Lystbådehavn kan bygningen nemt gå hen og blive et vartegn for København, når det efter planen står færdigt i 2013.

Udtjent akvarium

Det gamle Danmarks Akvarium i Charlottenlund blev indviet i 1939, og til trods for flere udvidelser gennem tiden er de gamle faciliteter udtjente og utidssvarende. Det er heller ikke en mulighed at udvide yderligere, og derfor har der længe været et ønske om at flytte akvariets aktiviteter til et helt nyt hus.

Forbindelse til vandet

Det nye akvarium har vand på alle sider. Bygningen er placeret helt ud til Øresund, og rundt om bygningen bliver der anlagt et spejlbassin, som man som besøgende skal krydse for at komme indenfor.

Arkitekterne fra 3XN vil med det nye akvarium give gæsterne oplevelsen af at komme en tur ned under havets overflade. Derfor er bygningen formet som en kæmpemæssig hvirvel - en "malstrøm", der suger de besøgende ned i dybet.

Under havets overflade

Fra indgangen kommer man ind i hvirvelstrømmens centrum, den runde foyer, som er omdrejningspunkt for akvariets udstillinger og aktiviteter. Og her er man bogstaveligt talt under vandet. Fra et ovenlysvindue kastes dagslyset ned gennem et bassin, hvor det bliver brudt og skaber et flimmer i rummet som lyspletter på vægge og gulv.

Roterer om centrum

Fra centrum udgår fem "arme", der huser akvariets forskellige afdelinger med alverdens eksotiske undervandsvæsner i kolde, varme, salte og ferske omgivelser. Udstillingerne er tænkt som mørklagte gangforløb, hvor akvarierne står som lysende elementer. Der arbejdes endda med at etablere en tropisk regnskov og et færøsk fuglefjeld.

Fordi alle afdelinger har en indgang ud mod foyeren, kan man selv vælge sin rute rundt i Den Blå Planet, og afdelingerne kan have en udstillingsplatform, der præsenterer de enkelte udstillingsforløb. Desuden er der den praktiske fordel, at det vil være relativt nemt at udbygge akvariet i fremtiden, hvis behovet skulle opstå.

Kompliceret geometri

Den Blå Planets indviklede geometri har gjort det til lidt af et konstruktionsmæssigt puslespil at projektere bygningen. Byggeriet opføres på et stålskelet og beklædes med plader af aluminium, der alle har de samme dimensioner, og Den Blå Planet opnår et organisk udtryk.

Optimeret energiforbrug

Med et areal på 9.000 m² og akvarieteknik, der skal køre døgnet rundt, bliver Den Blå Planet ikke noget bæredygtigt fyrtårn. Ikke desto mindre har ingeniørerne arbejdet med løsninger, der skal nedbringe energiforbruget betragteligt, blandt andet havvandskøling, der efter planen skal reducere energiforbruget til køling med 80 %. Desuden bliver bygningen isoleres efter alle kunstens regler og udstyres med lavenergiruder.

21. januar 2014 / Af Kasper Egeberg

Sidst opdateret d. 21. januar 2014

}